O organizaciji

FOTOGRAFSKA UDRUGA ORGAN VIDA

Fotografska udruga Organ Vida vodeća je institucija za fotografiju u Hrvatskoj prepoznata u svijetu svojim kontinuiranim radom na području promicanja suvremene hrvatske i inozemne fotografske prakse. Osnovana je početkom 2010. iako se djelatnosti Udruge obavljaju još od 2008. godine. Fotografska udruga Organ Vida platforma je za razmjenu znanja, obrazovanje te predstavljanje radova nadolazećih i već etabliranih suvremenih fotografa i fotografkinja. Udruga organizira različite godišnje aktivnosti, akcije i programe, educira, potiče na promišljanje i sagledavanje fotografske umjetnosti na nekoliko razina:

— kroz produkciju izložbi,
— promocijom i izdavanjem fotografskih knjiga,
— organizacijom Međunarodnog festivala fotografije i Open Showa Zagreb
— putem radionica uz vodstva značajnih autora,
 konferencijama za suvremenu fotografiju,
— portalom OV magazine koji donosi recentne vijesti iz područja svjetske i domaće fotografske scene, kao i tekstove naših suradnika, uskoro i u tiskanom izdanju!

MEĐUNARODNI FESTIVAL FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA

Festival se održava od 2008. godine, svakog rujna u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu te tijekom dva tjedna okuplja mlade suvremene domaće i međunarodne fotografe, ali i one već etablirane sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse. Organizatori žele bogatim i raznolikim programom potaknuti promišljanje i razgovore o ključnim, globalno i društveno važnim političkim pitanjima koja se mogu komunicirati kroz medij fotografije. Organ Vida svake godine ima otvorene pozive različitih tematika s ciljem poticanja kritičkog razmišljanja i socijalnog dijaloga kroz propitivanje društvenih, političkih i osobnih pitanja. Međunarodni stručni žiri pregledava i odabire kandidate čije se fotografije izlažu na centralnoj festivalskoj izložbi.

Festival Organ Vida, osim izložbenog, uključuje edukativni, diskurzivni i filmski program unutar kojih se odvijaju konferencije, radionice, razgovori s umjetnicima, pregledi portfelja, predavanja, glazbene/kazališne predstave, filmske projekcije i još mnogo toga. Mnogi međunarodno istaknuti stručnjaci i kritičari suvremene fotografije te fotografski i likovni teoretičari aktivno sudjeluju u festivalskom programu, koji se odvija na atraktivnim i jedinstvenim mjestima diljem grada Zagreba.

Interaktivnost, inovativnost i kreativnost u srži su onoga što Organ Vida čini uspješnim te najvećim i najrecentnijim godišnjim fotografskim događajem u jugoistočnoj Europi s preko 10.000 posjetitelja svake godine!

Vijećem Festivala zasjedaju istaknuti kulturni radnici, umjetnici i profesori: Ivana Hanaček, Leonida Kovač, Vlatka Kolarović, Ana Opalić, Paola Orlić, Žarko Paić, Marina Paulenka, Lea Vene, Sandra Vitaljić, Leila Topić.

 

Organ Vida surađivao je s brojnim institucijama i organizacijama aktivnim u području fotografije i izvan nje: Royal Academy of Arts u Hagu; Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu; Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu; Arhivom Tošo Dabac; Laubom – kućom za ljude i umjetnost; Studijem dizajna; Arhitektonskim fakultetom; Galerijama Greta, Šira, Zvonimir, Pikto i Kranjčar; Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU; Galerijom Klovićevi dvori; New York Film Academy; A.K.C. Medikom; Sindikatom biciklista; Zborom fotoreportera; Lomography Croatia; FotoPub festivalom iz Novog Mesta; FotoDoks festivalom iz Münchena; Festivalom FOTON iz Makarske; Udrugom KOMBINAT iz Rijeke; Festivalom EASTREET iz Poljske; Festivalom Backlight iz Finske; FORMAT festivalom iz UK; NOOR agencijom i mnogim drugima.

Program Udruge i Festivala podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Turistička zajednica Grada Zagreba.
Rad Udruge neprofitnog je karaktera.

 

 

Organizacijski odbor

Marina Paulenka
umjetnička direktorica
Lea Vene
programska savjetnica i kustosica
Morana Matković
projektna menadžerica
Paola Orlić
producentica
Sandra Vitaljić
umjetnička savjetnica
Barbara Gregov
koordinatorica diskurzivnog programa
Alma Šavar
dizajnerica
Klara Petrović
koordinatorica izložbi
Luja Šimunović
koordinatorica izložbi
Vanda Volić
redateljica HRT kronika
FESTIVALSKI SURADNICI
Tihana Bertek, prevoditeljica