O organizaciji

FOTOGRAFSKA UDRUGA ORGAN VIDA

Fotografska udruga Organ Vida vodeća je institucija za fotografiju u Hrvatskoj prepoznata u svijetu svojim kontinuiranim radom na području promicanja suvremene hrvatske i inozemne fotografske prakse. Osnovana je početkom 2010. iako se djelatnosti Udruge obavljaju još od 2008. godine. Fotografska udruga Organ Vida platforma je za razmjenu znanja, obrazovanje te predstavljanje radova nadolazećih i već etabliranih suvremenih fotografa i fotografkinja. Udruga organizira različite godišnje aktivnosti, akcije i programe, educira, potiče na promišljanje i sagledavanje fotografske umjetnosti na nekoliko razina:

— kroz produkciju izložbi,
— promocijom i izdavanjem fotografskih knjiga,
— organizacijom Međunarodnog festivala fotografije i Open Showa Zagreb
— putem radionica uz vodstva značajnih autora,
 konferencijama za suvremenu fotografiju,
— portalom OV magazine koji donosi recentne vijesti iz područja svjetske i domaće fotografske scene, kao i tekstove naših suradnika, uskoro i u tiskanom izdanju!

MEĐUNARODNI FESTIVAL FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA

Festival se održava od 2008. godine, svakog rujna u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu te tijekom dva tjedna okuplja mlade suvremene domaće i međunarodne fotografe, ali i one već etablirane sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse. Organizatori žele bogatim i raznolikim programom potaknuti promišljanje i razgovore o ključnim, globalno i društveno važnim političkim pitanjima koja se mogu komunicirati kroz medij fotografije. Organ Vida svake godine ima otvorene pozive različitih tematika s ciljem poticanja kritičkog razmišljanja i socijalnog dijaloga kroz propitivanje društvenih, političkih i osobnih pitanja. Međunarodni stručni žiri pregledava i odabire kandidate čije se fotografije izlažu na centralnoj festivalskoj izložbi.

Festival Organ Vida, osim izložbenog, uključuje edukativni, diskurzivni i filmski program unutar kojih se odvijaju konferencije, radionice, razgovori s umjetnicima, pregledi portfelja, predavanja, glazbene/kazališne predstave, filmske projekcije i još mnogo toga. Mnogi međunarodno istaknuti stručnjaci i kritičari suvremene fotografije te fotografski i likovni teoretičari aktivno sudjeluju u festivalskom programu, koji se odvija na atraktivnim i jedinstvenim mjestima diljem grada Zagreba.

Interaktivnost, inovativnost i kreativnost u srži su onoga što Organ Vida čini uspješnim te najvećim i najrecentnijim godišnjim fotografskim događajem u jugoistočnoj Europi s preko 10.000 posjetitelja svake godine!

Vijećem Festivala zasjedaju istaknuti kulturni radnici, umjetnici i profesori: Ivana Hanaček, Leonida Kovač, Vlatka Kolarović, Ana Opalić, Paola Orlić, Žarko Paić, Marina Paulenka, Lea Vene, Sandra Vitaljić, Leila Topić.

 

Organ Vida surađivao je s brojnim institucijama i organizacijama aktivnim u području fotografije i izvan nje: Royal Academy of Arts u Hagu; Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu; Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu; Arhivom Tošo Dabac; Laubom – kućom za ljude i umjetnost; Studijem dizajna; Arhitektonskim fakultetom; Galerijama Greta, Šira, Zvonimir, Pikto i Kranjčar; Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU; Galerijom Klovićevi dvori; New York Film Academy; A.K.C. Medikom; Sindikatom biciklista; Zborom fotoreportera; Lomography Croatia; FotoPub festivalom iz Novog Mesta; FotoDoks festivalom iz Münchena; Festivalom FOTON iz Makarske; Udrugom KOMBINAT iz Rijeke; Festivalom EASTREET iz Poljske; Festivalom Backlight iz Finske; FORMAT festivalom iz UK; NOOR agencijom i mnogim drugima.

Program Udruge i Festivala podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Turistička zajednica Grada Zagreba.
Rad Udruge neprofitnog je karaktera.

 

 

Organizacijski odbor

Marina Paulenka
predsjednica udruge
Lea Vene
programska savjetnica i kustosica
Barbara Gregov
asistentica na projektima, urednica portala OVmag
Luja Šimunović
voditeljica projekata udruge
Klara Petrović
voditeljica edukativnog programa
FESTIVALSKI SURADNICI