< Prošla izdanja

5. Međunarodni festival fotografije Organ Vida — ProstoriDatum: 16. – 21.09.2013.
Lokacije: Galerija Bačva, HDLU, AKC Medika, Studij dizajna, Kino Europa
Tema: Prostori
Žiri: Wasif Munem, Matijaž Brulc, Boris Cvjetanović, Ivana Tomanović,  Petra Belc

Pogledajte galeriju fotografija s festivalskih događanja ili digitalni katalog festivala.


TEKST NATJEČAJA

Prostor je kako kaže hrvatski jezični portal neograničena protežitost, ukupnost odnosa u svim dimenzijama i pravcima. Zajedno s vremenom, osnovni oblik ili kategorija postojanja materijalnoga svijeta. Premjestimo li na trenutak tu ukupnost odnosa u neki nama poznati prostor, u kojemu smo okruženi ljudima i stvarima čije površine nose taloge naših sjećanja, odjednom ćemo se naći u mjestu koje postoji na jedinstven način samo za nas koji ga gledamo.

Pogledom ćemo obuhvatiti detalje koji bi nekome možda bili beznačajni i upisati u njih emocionalne boje koje netko drugi u njima možda ne vidi, a sliku pospremiti u pretinac pamćenja kako bismo im se ponovno vratili u trenutku kada nam više neće biti nadohvat ruke. Ili pogleda. Ti detalji možda su se nalazili na nekoj određenoj geografskoj lokaciji sa svojim činjeničnim imenom i zemljopisnim koordinatama koje smo jednom posjetili, ali posegnemo li za slikom koju pamtimo oni će iskliznuti van granica prostornog okvira, zalelujati poput rotoskopske sekvence i odjednom uviđamo da je vrijeme distorziralo sjećanje zauvijek izmijenivši taj prostor.

Postoji li on doista, gdje točno i kako izgleda? Ispražnjen od svakog značenja za nekog, za drugog taj prostor može biti krajolik gnjeva, straha ili radosti, a njegovo mjesto može biti upisano u jednu osobu, čitav narod ili određeni povijesni trenutak.

Prostori mogu biti fizička mjesta u kojima se pojedinci svakodnevno susreću i prolaze jedni kraj drugih bez riječi, ali mogu biti i ona duhovna u kojima se njihove mentalne slike zapliću jedna o drugu u žuđenoj komunikaciji ili fikcionalnim svijetovima. Prostori mogu biti privatni i intimni, mjesta naracije u koja spremamo svoja sjećanja, ali i nemjesta u kojima sjećanja ostavljamo na ulazu i prepuštamo se trenutku u kojem smo ovdje i sada. Ponesemo li ipak svoje priče sa sobom, postaju li to onda možda sve mjesta?

Y-Fu Tuan kaže da je mjesto sigurnost, a prostor sloboda: vezani smo za jedno i žudimo za drugim. (Place is security, space is freedom: we are attached to the one and long for the other.) Fotografija svojom sposobnošću da zarobi prostor i vrijeme i fiksira ih u/na jednom komadiću materijalne stvarnosti može tako postati mjesto koje će ispričati najsnažnije priče.

— Petra Belc, članica žirija


FINALISTI

Justin Barton — Atomic War In Details

 

Maite Caramés — Spaces Of The Memory

 

Venetia Dearden — On The Road

 

Jeppe Bøje Nielsen — Lourdes

 

 

Kai Löffelbein — Hidden Hong Kong

 

Sarker Protick — What Remains

 

Michele Palazzi — Black Gold Hotel

 

Asmita Parelkar — Giraffe Behind The Door

 

Mario Pućić — No Monuments While Traveling

 

Franky De Schampheleer — Flandronië

 

 

 

POHVALJENI AUTORI

Chloe Bartram — Mnemonic

Michel Lebelhomme — The Blind Beast

 

Boštjan Pucelj — Grandma

 

Dušan Rajić — Space, Body, Spirit

 

Mario Wezel — Sin Began With Marlene