< Vijesti

10 000 posjetitelja i neki od najvećih umjetnika današnjice uveličali 8. festival fotografije Organ Vida—2 tjedna posvećena fotografiji—

— od 13. do 24. rujna na 17 festivalskih lokacija —

—10 izložbi, preko 30 panela, predavanja i razgovora s umjetnicima, 7 radionica, 2 filma—

—Otkrivanjacentralna izložba 10 finalista međunarodnog natječaja s preko 500 prijavljenih radova—

—Fotobook market i Open Show Zagreb—

 

Svečanim otvorenjem glavne festivalske izložbe Otkrivanja u prostoru Francuskog paviljona u utorak 13. rujna započeo je intenzivni tjedan otvorenja 8. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Nastavio se izložbama, radionicama i filmovima sve do 24. rujna kada je u Art Parku Zagreb na otvorenom prikazana besplatna projekcija dokumentarnog filma Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica.
Na centralnoj izložbi Otkrivanja u Francuskom paviljonu predstavilo se deset autora iz cijeloga svijeta odabranih na međunarodnom natječaju te deset pohvaljenih imena koja su svoje radove predstavili na noćnim projekcijama u večeri otvorenja. Osim navedenih finalista Zagreb je pohodilo i četvero od šestero eminentnih članova žirija: Louise Clements, Phillip Toledano, Donald Weber i Lea Vene.

 

 

Zagrebačkoj je publici u Muzeju suvremene umjetnosti predstavljena dugo iščekivana izložba Zemlja sjena kultnog umjetnika Rogera Ballena te Lekcije iz ’91. u Galeriji Zvonimir, a s posebnim su interesom popraćena otvorenja izložbi Past is Now u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU te Ovdje i sada Nikole Zelmanovića u Galeriji Šira.

Do sada najveće izdanje Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida tijekom dva tjedna okupilo je preko 10 000 posjetitelja iz države i inozemstva. Pružajući jedinstvenu priliku zainteresiranoj javnosti za sudjelovanje u zanimljivom i edukativnom programu popraćenim aktivnim druženjem s umjetnicima, kreativnim fotografskim radionicama, predavanjima i raznim panelima, Organ Vida svoje je 8. izdanje završio kao najuspješnije do sada.

 

 

Na sveukupno 10 izložbi fotografija i preko 30 predstavljanja umjetnika i njihovih knjiga te 7 radionica i drugih popratnih događanja na Festivalu je izlagalo preko 150 umjetnika iz cijeloga svijeta, a sudjelovalo ukupno oko 250. Podsjetimo, samo za sudjelovanje na izložbi Otkrivanja organizatori su zaprimili preko 500 prijava iz 60 zemalja svijeta.

 

 
Veliki interes publike i posjetitelja izazvala je izložba te specijalno upriličen razgovor s britansko-američkom fotografskom zvijezdom Phillipom Toledanom, o čijem je projektu Možda izloženom u Galeriji Kranjčar i njegovu radu prije nekoliko dana pisao i američki NY Times. S velikim je interesom bila popraćena i izložba ratne fotografije — Lekcije iz ’91. u Galeriji Zvonimir s obzirom na to da je po prvi puta na istom mjestu pokazala različite perspektive fotoreportera te kontekstualizirala poziciju fotografa tijekom ratnih događaja bez podilaženja političkim agendama.

Izložba Past Is Now u Muzeju arhitekture HAZU, ostvarena u suradnji s Fotodoks festivalom iz Münchena i Goethe-Institutom Hrvatske, među djelima 18 autora predstavila je i autoportret Josipa Broza Tita, izazivajući izniman interes šire javnosti. Sličan odjek pobudile su još i izložbe 1%: Privilegirani u doba globalne nejednakosti u Galeriji Pikto te izložba Ovdje i sada domaćeg umjetnika Nikole Zelmanovića.

 

 

Temom manjka specijaliziranog izdavaštva i općenito kulture fotografskih knjiga pozabavile su se dvije opsegom manje, ali konceptualno izuzetno sadržajne izložbe autorskih knjiga — Koja je ovo knjiga? u Galeriji Greta te izložba Fotobookfestival Kassel Dummy knjige u ORIS — Kući arhitekture.

O najnovijim fotografskim projektima i dugogodišnjem radu u struci domaća je publika na Festivalu imala prilike razgovarati s jednom od trenutno najvećih europskih kustosica svijeta fotografije Louise Clements – ujedno direktoricom umjetničkog centra QUAD u Derbyju i Međunarodnog festivala fotografije FORMAT. Tijekom boravka u Zagrebu Clements je izjavila: “Ovo je moje prvo gostovanje na Organu Vida, a s obzirom na kvalitetu prijava na ovome festivalu doista sam počašćena članstvom u ovogodišnjem žiriju“.

U popratnom programu Festival Organ Vida zagrebačkoj je publici upriličio i dvije dugoiščekivane dugometražne dokumentarne premijere – film Mapplethrope: Pogledajte slike u Dokukinu KIC te film Nan Goldin: Sjećam se tvoga lica u Art Parku Zagreb.

 

 

Festivalski tjedan otvorenja kulminirao je dnevnim druženjem sudionika Festivala i publike na tzv. FrüHSTüCKu s DJ-ima i doručkom koji je upriličen na krovu Zagrebačkog plesnog centra, ujedno dvotjedne festivalske središnjice.
Međunarodni Festival Organ Vida odvijao se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Turističke zajednice Grada Zagreba.

Medijski pokrovitelji festivala Organ Vida su: HRT, Telegram, HINA, British Journal of Photography, Lens Culture, Zarez, Vizkultura, Kulturpunkt.hr, tportal.hr, H-Alter, Vox Feminae, Radio Student, Yammat FM, Fotogard, Fotografija.hr, F-Stop, Vijesti.hr, Journal.hr, Designed.rs, ReFoto, Landscape Stories, FK Magazine, The Calvert Journal, GUP Magazine, Biennale hrvatske mlade fotografije i Just Zagreb.

Popis svih izložbi i događanja Festivala Organ Vida možete pogledati na službenim stranicama Festivala.