< Vijesti

4. zagrebački FOTOMARATON4. zagrebački „FOTOMARATON“ – 12.- SATNO FOTOGRAFSKO NATJECANJE
NA 18 ZADANIH TEMA, START – 10. RUJNA 2011. U ZAGREBU

ZAGREB, 09. rujna 2011. – ove će se godine u Zagrebu po četvrti puta održati fotografsko natjecanje pod nazivom “Fotomaraton”, koje će se održati u subotu, 10. 9. 2011. s početkom u 10 sati, čiji će start biti na Zrinjevcu, nasuprot zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Sponzori nagradnog fonda su CEWE COLOR FOTONJIGA, EPSON, TECXUS BATERIJE, DIGITALFOTO časopis i ALGEBRA, a pokrovitelj izložbe fotografija je Tehnički muzej u Zagrebu. Koncept ovog natjecanja je da svaki sudionik napravi 18 fotografija, a prema 18 zadanih tema. Prvih šest tema svaki natjecatelj dobiva na startu, a drugih i trećih šest na dvije kontrolne točke čija lokacija će biti objavljena netom prije početka samog fotomaratona. Predane fotografije moraju biti snimljene istim redoslijedom kako su teme i zadane. Natječaj traje 12 sati, što ostavlja oko 40 minuta za jednu fotografiju. 

Ovaj tip fotografskog natječaja potiče iz Copenhagen-a gdje je fotomaraton prvi puta održan 1989. godine, a od tada se proširio po mnogim gradovima u svijetu poput Berlina, Beča, Londona, Praga. U Zagrebu je fotomaraton prvi puta održan 15.9.2007. i na njemu je sudjelovalo oko 150 natjecatelja.

Teme koje se zadaju su uglavnom apstraktne, iz razloga što natjecatelji nisu ograničeni na određene motive grada Zagreba, već se želi dobiti što više interpretacija tema koristeći različite motive koje Zagreb može ponuditi. Tako se dobiva na ranovrsnosti fotografija, a usporedba interpretacija pojedinih tema je vrlo zanimljiva. Nekoliko primjera tema s prošlih fotomaratona:
• Imam frenda, on je duh
• Radio u mojoj glavi
• Rušeći linije
• Gospođo vrti vam se cipela

Ove će godine pobjednik natjecanja dobiti FUJI FINEPIX X100 fotoaparat. Sponzor baterija Tecxus će podijeliti svakom natjecatelju set od četiri baterije kako nitko od natjecatelja ne bi ostao bez energije za svoj fotoaparat, a osim toga podjeliti će i nekoliko punjača kao nagrade najboljima. Cewe color Zagreb d.o.o. ukupno najuspješnije nagrađuje svojim FOTOKNJIGAMA, a pojedinačno najbolje fotografije po temama nagrađuje sa tiskom fotografije po izboru na platno.
Časopis DIGITALFOTO poklanja tri godišnje pretplate. Epson će jednog od natjecatelja nagraditi sa EPSON STYLUS PHOTO PX720WD pisačem, a uz to će biti i pokrovitelj završne izložbe fotografija. Sponzorima se pridružuju i dvije edukativne ustanove: Foto klub Zagi koji poklanja četiri tečaja fotografije, a Algebra učilište poklanja 2 seta knjiga o fotografiji i bon popusta za tečaj „Specijalist za digitalnu fotografiju i obradu“.
Više o Fotomaratonu možete pročitati na www.fotomaraton.hr gdje možete naći i fotografije koje dočaravaju dio atmosfere sa prošlih fotomaratona koji su se održali u Zagrebu.

Prijaviti se mogu svi koji posjeduju digitalni fotoaparat i memorijsku karticu, a dovoljno je doći oko 9 sati na star, dakle na južnu stranu Zrinjevca, i uplatiti kotizaciju od 100kn.

Pobjednike bira žiri koji čine članovi udruge i organizatori natjecanja FOTOMARATON.

Za dodatna pitanja o Fotomaratonu kontakt:

Duško Vorkapić:
e-mail: info@fotomaraton.hr
tel. 099/ 4672 633