< Vijesti

8. međunarodni festival fotografije Organ Vida ‡ Zagreb 13 — 24.9.2016.TJEDAN OTVORENJA 13 — 17.9.2016.

IZLOŽBE 13 — 24.9.2016.

 

Međunarodni festival fotografije Organ Vida (13 —24.9.2016, Zagreb) najveći je festival suvremene dokumentarne fotografije u jugoistočnoj Europi koji okuplja fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake u nekoliko različitih zagrebačkih galerija i institucija. Ovogodišnjom temom Otkrivanja/Revelations festival zadire direktno u politike pogleda te postavlja pitanja o discipliniranju subjekata, ali i gledatelja u čiji pogled se upisuju očekivanja i reakcije o sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama.

 

Organ Vida je nezavisan festival, a čini ga kreativni tim mladih profesionalaca kojima je cilj promicanje hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa te promišljanje fotografskog medija u širem društvenom kontekstu kroz predstavljanje radova koji nose relevantne priče iz svijeta i koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje o našoj svakodnevici. Organizacijski tim Organa Vida predstavlja osmo izdanje festivala, programski najopsežnije i najraznolikije dosad. Program uključuje izložbeni, edukativni, diskurzivni i zabavni dio.

Među više od 400 prijavljenih fotografskih projekata iz 58 zemalja, žiri je izabrao 10 najboljih koji će se predstaviti na glavnoj festivalskoj izložbi u Francuskom paviljonu: Kiril Golovchenko (Njemačka), Gidon Levin (Izrael), Maria Sturm (Njemačka), Anne Müchler (Njemačka), Mario Brand (Njemačka), Qian Zhao (SAD), Andrea i Magda Micelli (Italija/Francuska), M. Scott Brauer (SAD), Michal Siarek (Poljska) te Pierre Liebaert (Belgija). Ovogodišnji je izbor projekata raznolik. Iako prevladavaju istraživački projekti dokumentarno-konceptualnog pristupa, konačni izbor odražava različite načine razmišljanja o pojmu otkrivanja, kako u pogledu teme, tako i pristupa.
Finaliste je odabrao žiri sastavljen od značajnih i nagrađivanih fotografa i kustosa inozemne i domaće scene koji će osobno prisustvovati festivalu: Louise Clements (Velika Britanija), Lea Vene (Hrvatska), Simon Norfolk (Velika Britanija), Phillip Toledano (SAD), Donald Weber (Kanada) i Gillian Wearing (Velika Britanija).
Uz deset finalista, festival Organ Vida će putem projekcija ispred Francuskog paviljona predstaviti deset dodatnih, posebno pohvaljenih autorskih projekata.
Festival Organ Vida je mjesto susreta inozemnih umjetnika i stručnjaka za fotografiju koji će se predstaviti u sklopu programa kroz predavanja, izlaganja, panele, radionice i razgovore na vodstvima kroz izložbe. U sklopu festivala održat će se predstavljanja i potpisivanja knjiga, pregledi portfolija te popratni filmski i glazbeni program.

Među filmskim programom posebno se ističe hrvatska premijera filma o jednom od kontroverznijih fotografa koji je na temelju svog provokativnog i opsežnog opusa postao jednom od ključnih osoba fotografije 20. stoljeća — Roberta Mapplethorpea. Dokumentarni film Pogledajte slike: Robert Mapplethorpe (2016) će se prikazivati u Dokukinu KIC 16.,18.,23.i 24. rujna s početkom u 21 sat.

 

SVE IZLOŽBE 8. MEĐUNARODNOG FESTIVALA ORGAN VIDA

 

1. Otkrivanja/Revelations – izložba finalista

13 — 24.9.2016. | Francuski paviljon
Među više od 400 prijavljenih fotografskih projekata iz 58 zemalja, žiri je izabrao 10 najboljih koji će se predstaviti na glavnoj festivalskoj izložbi.

Kustosica: Lea Vene

 

2. Lekcije iz ’91.

12 — 24.9.2016. | Galerija Zvonimir

Izložba putem fotografija autora iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije te  međunarodnih autora prikazuje tijek rata na području bivše Jugoslavije.

Kustosica: Sandra Vitaljić

 

3. 1%: Privilegija u doba globalne nejednakosti

14 — 20.9.2016 | Galerija Pikto

Putujuća izložba koja istražuje temu ekonomske nejednakosti zamišljena je kao odgovor na rastući jaz između bogatih i siromašnih u svijetu. Dokumentarne fotografije brojnih slavnih fotografa potiču na raspravu o fenomenu 1% najbogatijih ljudi svjetske populacije koji posjeduju gotovo polovicu ukupnog svjetskog bogatstva.
Kustos: Myles Little

 

4. Fotobookfestival Kassel: Izložba foto knjiga

12 — 21.9.2016. | Oris – Kuća arhitekture

Izložba dobitnika Dummy Award Kassel 2016:

Mathiem Asselin: Monsanto – fotografsko istraživanje

Hiroshi Okamoto: Regrut

Zhang Lijie: Ponoćna svirka

 

5. Nikola Zelmanović: Ovdje i sada

12 — 19.9.2016. | Galerija Šira

Ovdje i sada projekt je zagrebačkog fotografa Nikole Zelmanovića u kojem se traži ponovna procjena, putovanje u nepoznate dubine naših misli.

 

6. Past is Now

14 — 24.9.2016. | Hrvatski muzej arhitekture HAZU

U dijalogu s regijom partnerom koju čine zemlje bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija), FotoDoks 2015 istražuje status quo i potencijal prošlosti u sadašnjosti. Ovogodišnja izložba dokumentarnog je pristupa i stoga na različite načine istražuje temu Past is Now.


7. Kakva je ovo knjiga?

12 — 18.9.2016. | Galerija Greta

Eklektična u svojoj srži, izložba najznačajnijih fotografskih knjiga izdanih od 2014. do 2016. sastoji se od serije od 20 fotografskih knjiga, koju prate grafike i audiovizualni materijal. Iako izložba ne predstavlja konačan, aksiomatski katalog fotografskih knjiga, već osobni i subjektivni izbor onih omiljenih, cilj je izložbe istaknuti širok raspon pristupa, filozofija i praksi u međunarodnoj produkciji fotografskih knjiga.
Kustosica: Natasha Christia

 

8. Phillip Toledano: Možda

15 — 24.9.2016. | Galerija Kranjčar

Projekt Možda odgovor je na neočekivanu smrt autorove majke 2006. godine. Postavši svjestan nepredvidivosti života, Toledano se kroz projekt odlučuje suočiti sa svojim strahovima od smrti i starenja kroz stvaranje fotografija svojeg „budućeg ja“.

 

9. Roger Ballen: Zemlja sjena

6 — 22.09. | 11:00 – 18:00 | Muzej suvremene umjetnosti

U izboru fotografskih radova Rogera Ballena, jednog od od najutjecajnijih i najistaknutijih fotografa 21. stoljeća, prožimaju se mašta i realnost, a u fotografiju uključuje pronađene objekte, vlastite crteže, kolaže i skulpture te tako nastaju jedinstvena i iznimna umjetnička djela što se opiru jednoznačnom čitanju.
Kustosica: Leila Topić

 

Festival Organ Vida održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba te Turističke zajednice Grada Zagreba.