< Vijesti

8. Subversive festival – bogat program filmova u četvrtak 7. svibnjaProgram počinjemo u 18 h u kinu Tuškanac Razredom Laurenta Canteta. Cantet problematizira pokušaj prilagodbe mladih petnaestogodišnjaka i profesora, te apostrofira njihovo nesnalaženje i nelagodu koju osjećaju. Film predstavlja inačicu novog francuskog socrealizma u kojem se propituju pojmovi kao što su drugost i imigranti, a snimljen je sa stvarnim učenicima i roditeljima tijekom cijele školske godine i sastoji se od niza improvizacija u razredu.

Premijerno na Subversive Film Festivalu danas u kinu Tuškanac prikazujemo filmsku oporuku Alekseja Germana Teško je biti bog. U tom remek-djelu, koje mnogi smatraju najvažnijim ruskim filmom 21. stoljeća, grupa povjesničara sa Zemlje na drugom planetu, koji prolazi vlastitu inačicu srednjeg vijeka, provodi istraživanje i pritom se pretvara da su obični ljudi. Glavni lik, don Rumata, zgrožen je okrutnostima kojima svakodnevno svjedoči, ali mu njegovi nadređeni brane da se umiješa kako ne bi promijenio prirodni tijek povijesti planeta. Jedino što povjesničari smiju jest zaštititi i probrati nekolicinu pojedinaca koji su drukčiji od ostalih i mogu svojim znanjem i idejama pomoći čitavom planetu. Rumata je dobio zadatak da pronađe jednog od tih ljudi, Budakha, i spasi ga od don Rebe, kardinala koji vlada u sjeni umjesto slabog kralja i kasnije sumanutog tiranina.

Filmove u dokumentarnoj i igranoj konkurenciji danas možete pogledati u kinu Europa od 18 h. Pjesme sa sjevera južnokorejske redateljice Soon-Mi Yoo film je koji propituje smisao slobode, ljubavi, domoljublja, ljudskog stanja, dok redateljica pokušava „shvatiti“ psihologiju i popularni imaginarij Sjeverne Koreje, kao i političku ideologiju „apsolutne ljubavi“ koja tu zemlju vodi prema nesigurnoj budućnosti, ali isto tako ne može prikriti vlastite frustracije, opisujući tu zemlju kao „zemlju bez prijatelja i bez povijesti“ i „najusamljenije mjesto na svijetu“. No umjesto da nas natjera da se grčimo od smijeha promatrajući njezin narod, ona samo pokazuje da „nijedna količina propagande, ma koliko snažna bila, ne može razoriti humanost koju režim uporno pokušava kontrolirati“. Izraelska redateljica Mor Loushy u svojem dokumentarcu Cenzurirani glasovi uzima kao polazišnu točku knjigu Avrama Shapira Sedmi dan, ali i razgovore koje je 1969. pisac Amos Oz vodio s mladim pripadnicima kibuca nakon njihova povratka iz „šestodnevnog rata“ u valu sveopće pobjedničke euforije i nabildane cionističke propagande. Danas su Ozovi sugovornici prešli sedamdesetu i dovode u pitanje žrtvu koju su podnijeli da bi izvojevali „pobjedu“. Njihove ispovijedi nitko dosad u Izraelu nije čuo. Užasi počinjeni u tom šestodnevnom ratu na koje se referiraju Ozovi akteri na neki način prizivaju neke novije užase, one koje spominje izvještaj Amnesty Internationala vezan uz lanjski sukob u pojasu Gaze u kojem je ta organizacija optužila Izrael da je počinio ratni zločin.

Projekcija igranog filma Fort Buchanan Benjamina Crottyja organizirana je u suradnji s Dominom/Queer Zagreb Sezonom. Crottyjeva queer dekonstrukcija klasične holivudske vojne melodrame ambijentirana je u fiktivnoj američkoj vojnoj bazi koja se više doima poput neke umjetničke kolonije. U njoj više vladaju zakoni čežnje nego vojni zakoni. Baza je napučena prelijepim damama koje čekaju muževe stacionirane u nekim drugim kriznim žarištima. No kad vlasti krenu u reformu vojske i odluče smanjiti broj vojnika, njihova šumska baza biva zatvorena, zbog čega neki kreću u novu neizvjesnu budućnost, a neki u nove ljubavi.

Nastavljamo i s Femi-punk programom u Art-kinu Grič trima kratkim filmovima u 20 h: The Making of Ladies and Gentlemen, The Fabulous Stains, Don’t Need You i I Was a Teenage Serial Killer.

U 17 h u dvorani Müller kina Europa počinjemo sa Subversive Forumom, u sklopu kojeg će se održati panel Pojas Gaze danas – prepreke i mogućnosti za budućnost, koji organiziramo u suradnji s Centrom za mirovne studije. Sudjeluju Omar Shaban, direktor organizacije Pal-Think for Strategic Studies i Aed Yaghi, jedan od osnivača pokreta Palestinian National Initiative. Budući da je u javnom diskursu priča o Pojasu Gaze fokusirana na jednodimenzionalnu sliku nasilja i razaranja, ali i na rasprave o ograničenoj slobodi kretanja te o evoluciji izbjegličkih kampova, kao i o sve većoj segregaciji te barijerama za razvoj društva, cilj je ove diskusije rasvijetliti situaciju u Pojasu Gaze i potaknuti na bolje razumijevanje konteksta i mogućnosti suradnje domaćih aktera s organizacijama iz Palestine.

Na SubLit caffeu u 20 h u dvorani Müller kina Europa predstavljamo program SUB.ART.CAFE’15. PREKARIJAT vs. PLUTO&BIRO&KLEPTOKRACIJA. Sudjeluju pjesnici i jazzeri i glumac-kantautor, čita se, izvodi, svira i pjeva subverzivna poezija gostujućih autora i odsutnih barda 20. stoljeća. Nestale su ideje i misli. Uvrh piramide, kristalizacijom iz monetarne tekućine, posjela se kripto-tycoonska oligarhija: od 40 puta većih primanja nego njihovi radnici 1985. – do 400 puta 2015. To je jedini razlog krize. Zato su nestali radnici i intelektualci, zato se proletarijat prelio u prekarijat što grca na dnu piramide, u oceanu siromaštva. Ali, oceani rastu, i oni mogu preliti cijelu piramidu. Sudionici: Faruk Šehić, Nikola Tadić, Martina Vidaić, Željko Vukmirica te Sonic Diptych. Voditelj je Milan Rakovac.