< Vijesti

Devedeset filmova na devetom izdanju Zagreb Film Festivala!Deveto izdanje Zagreb Film Festivala od 16. do 23.10. u Zagreb donosi 90 filmskih naslova / Filmski program prikazuje se u kinima Europa i Tuškanac, Dokukinu Croatia, Plesnom centru te Muzeju suvremene umjetnosti / Natjecateljski program uključuje 11 dugometražnih, 10 kratkih, 13 dokumentarnih te 8 kratkih domaćih filmova iz Kockica / Poznati popratni programi Velikih 5, Bibijada te Moj prvi film koji u fokus postavlja prvijence danskih autora / Atraktivni novi programi – Red Westerns i Seksualna edukacija na filmu / Niz popratnih događanja uključuje predstavljanje renomiranih festivala, radionicu Palunko, retrospektivu Šejle Kamerić / U Zagreb uskoro stiže niz utjecajnih imena iz svijeta filma 

Zagreb, 06. listopada – Direkcija Zagreb Film Festivala na danas održanoj konferenciji za medije predstavila je ovogodišnji filmski program. ‘Samo mjesec dana nakon svjetske premijere na venecijanskoj Mostri, na ovogodišnjem ZFF-u prikazat ćemo filmove ‘Sramota’ i ‘Razmjena’. ‘Sramota’ je drugi film britanskoga umjetnika i redatelja Stevea McQueena, poznatog po hvaljenom prvijencu ‘Glad’, dok je ‘Razmjena’ novi film Izraelca Erana Kolirina, našoj publici poznatog po nagrađivanom filmu ‘Orkestar u gostima’. Jako nam je drago da je upravo naš festival domaćoj publici kroz posljednjih osam godina predstavljao debije danas značajnih autora od kojih se u budućnosti još puno očekuje. Tako predstavljamo drugi film Joshue Marstona, autora filma ‘Marija milosti puna’ koji smo prikazali 2004. Njegov film ‘Krvna osveta’ donosi priču o osveti u tradicionalnoj albanskoj obitelji, a nagrađen je dvjema nagradama na ovogodišnjem Berlinaleu. Rumunjski autor Adrian Sitaru još je jedan u nizu autora koji se sa svojim filmovima vraćaju na ZFF – nakon kratkog filma 2007. te sudjelovanja u glavnom žiriju prošle godine, ove ćemo godine prikazati njegove ‘Najbolje namjere’ ovjenčane na ovogodišnjem Locarnu nagradama za najbolju režiju i glavnu mušku ulogu. ‘Oslo, 31. kolovoza’ uradak je norveškoga redatelja Joachima Triera, dok je film ‘U zaklon’ scenarista i redatelja Jeffa Nicholsa osvojio nekoliko nagrada na festivalu u Cannesu. Najmlađi među ovogodišnjim autorima je slovenski pisac Nejc Gazvoda koji u svojem prvom filmu ‘Izlet’ tematizira odnos između troje prijatelja’, najavio je direktor festivala Boris T. Matić.

‘Dokumentarni program uključuje 16 filmova, od kojih 13 u natjecateljskom programu: svjetsku će premijeru na festivalu imati film ‘Oblak’ o Luki Ritzu u režiji Miroslava Sikavice, a hrvatsku premijeru već najavljeni dokumentarac ‘Marijine’ Željke Sukove. Američki film ‘Odustat ću sutra’Michaela Collinsa dokumentira  slučaj krivo osuđenog mladića s Filipina, a probleme ‘drugačijih’ tematiziraju dokumentarci ‘Kandidati’ ‘Ova stolica nisam ja’. Prvi film, diplomski rad redateljice Ayle Gottschlich, donosi priču o razredu djece s posebnim potrebama, dok potonji za protagonista ima osobu koja boluje od cerebralne paralize. ‘Zemlja znanja’ Saše Bana dokumentira 35 dana blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu dok se film ‘Još sam tu’ bavi lakšim sadržajem – ovaj mockumentary u režiji glumca i redatelja Caseya Afflecka koji prati turbulentno razdoblje u životu Joaquina Phoenixa, prošle je godine izazvao pozornost svjetske javnostiIzvan konkurencije bit će prikazani ‘Orkestar’ Pjera Žalice, ‘Posljednji dan ljeta’ Poljaka Piotra Stasika te ‘Street Kids United’ Britanca Tima Pritcharda’, dodao je Matić.

Program Kockice donosi osam novih filmova mladih domaćih autora, a Bibijada isto toliko naslova za najmlađe, od toga četiri duga i četiri kratka filma. ‘Bibijada ove godine slavi mali jubilej s obzirom da je ovo peta godina zaredom da u kinu Europa prikazujemo filmove za djecu. Program koji je opet besplatan repriziramo u Muzeju suvremene umjetnosti, pa tako filmove približavamo i svim zainteresiranim klincima u novozagrebačkim naseljima’, najavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

U kinu Tuškanac pak ponovno prikazujemo program Velikih 5. U suradnji s europskim kulturnim  institutima i ambasadama prikazujemo aktualne filmove iz pet najvećih europskih kinematografija, s time da u sklopu predstavljanja EUNIC mreže toj brojci ove godine pridodajemo i šesti film iz Austrije. Talijanski film ’20 cigareta’ višestruko je nagrađivani film Aureliana Amadea, a britanski‘Četiri lava’ BAFTA-om nagrađeni prvijenac Chrisa Morrisa. Španjolski film ‘Tuđa nevolja’ Oskara Santosa realiziran je pod producentskom palicom slavnog Alejandra Amenabara, a austrijski ‘Bez oca’ prvijenac je mlade austrijske scenaristice i redateljice Marie Kreutzer nagrađen u Berlinu.’  Program Velikih 5 bit će repriziran u MSU, dugometražni glavni program u kinima Europa i Tuškanac, a dokumentarci u Tuškancu i Dokukinu Croatia, s time da će se u potonjem repriziranje održati uz razgovore s autorima.

‘Plesni centar će biti domaćin triju popratnih programa koji su svi redom besplatni. Moj prvi filmove godine donosi duge prvijence danskih autora i autorica, kao i njihove kratke filmove. Red Westerns i Seksualna edukacija na filmu dva su nova ovogodišnja programa; prvi uključuje pet naslova iz bivših kumunističkih zemalja koji su koketirali sa žanrom westerna iza željezne zavjese, dok potonji donosi šest naslova koji propituju seksualnost u edukativne svrhe – od edukativnih filmova Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar iz 1933. preko ‘Ljubavnog slučaja ili tragedije službenice P.T.T.’ Dušana Makavejeva iz 1967. do australske ‘Abecede ljubavi i seksa’ iz 1978.’, dodao je Laurenta.

Na ZFF stiže i niz uvaženih filmskih gostiju: redatelji Eran Kolirin, Pjer Žalica, Tim Pritchard, Michael Glawogger, Jan Cvitkovič, Gyorgy Palfi te mnogi drugi. ‘Izuzetno nam je drago što će nam se u funkciji člana žirija na festivalu pridružiti već najavljeni Peter Suschitzky, čuveni direktor fotografije koji posljednjih dvadeset godina surađuje na svim filmovima Davida Cronenberga. U njegovu ćemo čast i zatvoriti ovogodišnji festival upravo posljednjim Cronenbergovim filmom‘Opasna metoda’ koji progovara o odnosu Freuda i Junga’, dodao je Matić.

Uz scenarističku radionicu Palunko, već prije najavljeni sastanak Odbora Europske filmske akademije, radionicu Moving Danes o danskoj kinematografiji te predstavljanje nekoliko uvaženih svjetskih festivala, popratna događanja uključuju i predstavljanje priznanja koje će hrvatskoj kinematografiji biti dodijeljeno na 28. izdanju filmskog festivala Festroia 2012. ‘I ove godine ZFF putuje po Hrvatskoj – dio ovogodišnjeg programa bit će prikazan u Art-kinu Croatia u Rijeci te kinu Valli u Puli. Spomenimo i zabavni program festivala – u suradnji sa Stellom Artois bit će organizirane svakodnevne zabave u klubovima Groove, Lemon Bar, Jabuka, Maraschino te naravno u kinu Europa’, rekao je Laurenta. ‘Pretprodaja ulaznica pak kreće od slijedećeg tjedna, točnije 11. listopada, na blagajnama kina Europa, a cijena ulaznica ostaje ista, od 20 do 30 kuna, ovisno o filmskom programu’, zaključio je Laurenta.