< Vijesti

Dodijeljene su nagrade 33. Salona mladih6. studenoga, u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, uručene su nagrade 33. salona mladih.

Ove godine, u službenoj konkurenciji 33. Salona mladih, dodijeljene su čak tri HPB novčane nagrade, dvije HPB posebne pohvale te MSU nagrada, dok su, izvan službene konkurencije,  zahvalnošću privatnog donatora i mecene uručene dvije jednakovrijedne novčane Nagrade Iva Vraneković – umjetnik umjetniku te jedna pohvala.

Odbor za dodjelu HPB nagrada u sastavu Ksenija Baronica, Ida Blažičko, Duje Jurić, Lana Stojićević, Dino Zrnec i Tomislav Vuić dodijelio je HPB Grand prix 33. Salona mladih u vrijednosti 10.000,00 kn Luki Kedži za rad KYKLOP G.M.B.H., 2. HPB nagradu u vrijednosti 7.000,00 kn  umjetničkom tandemu Mariji Plečko i Petri Orbanić za rad Dah, dva..., dok je 3. HPB nagrada u vrijednosti 5.000,00 kn dodijeljena Mihaelu Gibi, za rad Sunčano uz mogućnost razbojništva.

 

Luka Kedžo

                               Luka Kedžo

 

 

Marija Plečko i Petra Orbanić

                    Marija Plečko i Petra Orbanić

 

 

Mihael Giba

                  Mihael Giba

 

HPB posebne pohvale dodijeljene su Jeleni Lovrec za rad Still live/Still alive i Vanji Babiću za Rad u kutiji.

 

Josip Zanki, Martina Miholić, Jelena Lovrec, Ivana Andabaka, Tomislav Vuić, Tomislav Buntak

                   Josip Zanki, Martina Miholić, Jelena Lovrec, Ivana Andabaka, Tomislav Vuić, Tomislav Buntak

 

 

Josip Zanki, Ivana Andabaka, Vanja Babić, Martina Miholić, Tomislav Vuić, Tomislav Buntak

                     Josip Zanki, Ivana Andabaka, Vanja Babić, Martina Miholić, Tomislav Vuić, Tomislav Buntak

 

HPB nagrade 33. salona mladih uručili su Tomislav Vuić, predsjednik uprave HPB-a i kustosice izložbe Martina Miholić i Mia Orsag.

Stručno vijeće Muzeja za suvremenu umjetnost Zagreb dodijelio je MSU nagradu Miranu Šabiću za rad Troškovnik, a nagrada je organizacija samostalne izložbe u MSU galeriji u 2018. godini, za vrijeme trajanja sljedećeg Salona mladih. MSU nagradu uručila je Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Na inicijativu privatnog donatora, potaknutog opusom mlade umjetnice Ive Vraneković, u njezino sjećanje uspostavljena je Nagrada Iva Vraneković – umjetniku umjetniku, koja će podupirati rad i produkciju mladih umjetnika. Stručni odbor u sastavu Nikola Albaneže, Vladimir Dodig Trokut, Mio Vesović i donator, jednakovrijednom novčanom stipendijom u iznosu po 7.000,00 kn te organizacijom izložbe u zagrebačkoj galeriji 3.14  nagradili su Pavla Pavlovića za radove Sinnerman i How te Maka Melchera za monumentalnu prostornu instalaciju Bez naziva. Posebna pohvalu i stipendija u iznosu 4.000,00 kn dodijeljena je umjetnici Meliti Matović Fligler za rad Nova obitelj.

Neposredno nakon dodjele nagrada održala se i promocija kataloga, a potom i glazbeni program kreiran prema listi želja umjetnika 33. salona mladih.
Ovogodišnji Salon mladih bavio se preispitivanjem modela financiranja umjetničkog rada kao i egzistencije mladih umjetnika. Kustosice salona Mia Orsag i Martina Miholić krenule su od premise kako je kultura trenutno najbolji primjer struke u kojoj pojedinac ne radi da bi zarađivao, već dijametralno suprotno, zarađuje da bi mogao raditi. Salon mladih nastojao je odgovoriti na pitanja koliko je opstanak moguć i kojim se sve sredstvima borimo za boljitak kulture i umjetnika kao individue.