< Vijesti

Intenzivna radionica o vizualnom jeziku i fotografskim knjigamaUradi to s knjigama; Uradi sam s drugima I. dio | Od 6. do 8. rujna

S Corinne Noordenbos i Fiorenzom Pinnom

 

Prvi puta u Hrvatskoj radionica s Corinne Noordenbos, jednom od vodećih stručnjakinjaa u području fotografije i fotografske knjige. Višestruko je nagrađivana za svoj rad kao edukatorica, a na nju su se pozivali mnogi renomirani suvremeni autori uključujući Rineke Dijkstru, Viviane Sassen, Roba Hornstru i Wassinka Lundgrena. Uspješno surađuje s Fiorenzom Pinnom od travnja 2016. na nekoliko međunarodnih radionica.

„Ono što je stvarno impresivno kod suradnje između Noordenbos i njezinih učenika jest profesionalni standard njihovih fotografija. Ljestvica je postavljena visoko. Smišljaju dobre projekte i stvaraju dobre fotografije, a prezentacija tih projekata u obliku knjiga postavila je ambicije i postignuća učenika na novu razinu.“ (Martin Parr)

Tri dana radionice namijenjena su fotografima koji vole istraživati svoje pričanje priča u formi knjiga i koji su spremni raditi s drugima. Radionica je zamišljena kao uvod u fotografske knjige na teoretskoj i tehničkoj razini, no uz praktičnu stranu. Bazirana je na vizualnom pričanju priča. Namijenjena je svima koji imaju projekt u nastajanju koji se bavi vizualnim (fotografskim) pričanjem priča.

Glavni cilj radionice je proširiti sposobnost pronalaženja rješenja i dobiti nove ideje sudjelovanjem u grupnom radu, dijeljenjem i razmjenjivanjem ideja. Usredotočit ćemo se na moguće metode transformiranja i preoblikovanja fotografskog projekta u fotografsku knjigu pomoću primjera, mogućnosti i slika, te shemi koje predstavljaju izgradnju priče; bit će to trening u svim aspektima razvoja predstavljenih projekata.

Dublje ćemo istražiti projekte predstavljene u radionici kako bismo ih konsolidirali te našli najbolju ravnotežu svih elemenata u projektima. Razgovarat ćemo i eksperimentirati kako bismo razvili koncepte i dizajne projekata i našli nove načine razrade i moguća rješenja.

 

U tri dana radionice bavit ćemo se:

– analizom i promišljanjem o vizualnom jeziku
– trokutom u projektu: autor, ciljevi, publika
– ključnim vizualnim i fotografskim strategijama
– konceptom projekta i fotografske knjige
– uređivanjem i strukturom pričanja priče za projekt fotografske knjige
– različitim mogućnostima i metodama izrade fotografskih knjiga

Na kraju radionice svi sudionici će imati izrađene najmanje dvije dummy fotografske knjige, koje će biti predstavljene na Festivalu.

 

ŠTO ponijeti:

– laserske printove projekta (30-40 fotografija) u dvije veličine (2 seta A5 / 1 set A4)
– laptop/ tvrdi disk
– velik izbor slika projekta
– bilježnicu
– A3 papire
– markere različitih boja
– škare
– rezač
– pik traku
– ravnalo/ kutno ravnalo

 

RASPORED

Srijeda, 6. rujna 14:00 – 18:00
Četvrtak, 7. rujna 09:00 – 13:00, 14:00 – 18:00
Petak, 8. rujna 09:00 – 13:00, 14:00 – 18:00

 

INFO

Radionica je namijenjena fotografima koji imaju projekt u nastajanju.
Early bird kotizacija (do 1. srpnja) iznosi 200 €.
Nakon 1. srpnja kotizacija za radionicu iznosi 250€.
Minimalan broj sudionika je 8, a maksimalan 10.

 

ROK ZA PRIJAVU

Prijave prihvaćamo do 1. kolovoza u ponoć putem e-maila workshops@organvida.com
Molimo, pošaljite nam svoje osobne podatke
(ime, prezime, datum rođenja, zemlja, broj telefona i adresa) te portfolio/ projekt na kojem želite raditi, i link na vašu web stranicu.

 

LOKACIJA

Zagreb, Hrvatska
Informacija o lokaciji bit će objavljena naknadno na našem portalu.

 —

Corinne Noordenbos

Corinne Noordenbos fotografkinja je i edukatorica. Njezin doprinos edukaciji u Nizozemskoj utjecao je na razvoj međunarodne fotografije. Njezini bivši učenici sada su istaknuti suvremeni fotografi, a razvoj fotografske knjige može se slaviti u radovima njezinih bivših učenika kao što su Rob Hornstra, Vivianne Sassen i Wassink Lundgren, između ostalih. Corinne je bila na čelu Odsjeka za fotografiju na Royal Academy of Art (KABK) u Hagu do umirovljenja u travnju 2015. Godine  2014. primila je nagradu Kraljevskog fotografskog društva, a 2016. primila je odlikovanje Royal Dutch za svoje radove. Međunarodno je priznata kao stručnjakinja za fotografske knjige, a ona sama ih skuplja. Trenutno radi kao fotografkinja i putuje po svijetu kao izvanredna profesorica na brojnim akademijama kao što su CAFA, Central Academy of Fine Art iz Pekinga; University of Ulster iz Belfasta; L’Unicamp University Campinas iz Brazila. Corinne je također česta govornica na brojnim međunarodnim festivalima fotografije na kojima drži prezentacije, radionice i konferencije.

 

Fiorenza Pinna

Fiorenza Pinna, suosnivačica 3/3 (treterzi.org), studija posvećenog fotografskim projektima, neovisna je kustosica, dizajnerica fotografskih knjiga i savjetnica za fotografiju, a živi u Rimu. Od 2009., kad je sa studijem 3/3 osnovala Little Big Press, projekt posvećen neovisnim fotografskim knjigama, Fiorenza producira i kurira izložbe i knjige i drži radionice o fotografskim knjigama te surađuje s Rinkom Kawauchijem, Anouk Kruithof, Robom Hornstrom, Joachimom Schmidom, i ostalima.

Surađuje s fotografskim galerijama, institucijama i izdavačima u Italiji i inozemstvu te radi na konferencijama, radionicama i pregledima portfelja. Članica je različitih žirija za međunarodne nagrade, kao što su Kassel Photo Book Award i Prix Pictet.