< Vijesti

Izabrani autori glavne festivalske izložbe OtkrivanjaMeđu više od 400 prijavljenih projekata iz 58 zemalja, izabrano 20 najboljih

U okviru ovogodišnje teme Otkrivanja, polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa, želimo doznati kako se autori kroz medij fotografije suočavaju s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama. Natječaj na temu Otkrivanja trajao je nešto više od mjesec dana, a za to se vrijeme prijavilo više od 400 domaćih i inozemnih fotografskih projekata iz čak 58 zemalja svijeta, sa svih naseljenih kontinenata. Najviše prijava pristiglo je iz Velike Britanije, potom Italije i Njemačke te Francuske, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.
Na festivalu će u rujnu na glavnoj izložbi u Francuskom paviljonu svoje radove predstaviti: Kiril Golovchenko (Njemačka), Gidon Levin (Izrael), Maria Sturm i Cemre Yeşil (Njemačka/Turska), Andrea i Magda (Italija/Francuska), Anne Müchler i Nico Schmitz (Njemačka), Mario Brand (Njemačka), Qian Zhao (Kina), M. Scott Brauer (SAD), Michal Siarek (Poljska) te Pierre Liebaert (Belgija).
Finaliste je odabrao žiri koji čine vrlo značajna imena inozemne i domaće fotografske scene, koji će u rujnu posjetiti Zagreb: Louise Clements (Velika Britanija), Lea Vene (Hrvatska), Simon Norfolk (Velika Britanija), Phillip Toledano (SAD), Donald Weber (Kanada) i Gillian Wearing (Velika Britanija).

Uz deset finalista, festival Organ Vida će putem večernjih projekcija ispred Francuskog paviljona predstaviti deset dodatnih, posebno pohvaljenih projekata čiji su autori: Rossella Castello (Italija), Heiko Tiemann (Njemačka), Matthew Broadhead (Velika Britanija), Louis De Belle (Italija), Tito Mouraz (Portugal), Olga Ingurazova (Rusija), Antonio Faccilongo (Italija), Sheng-Wen Lo (Tajvan), Andrea Foligni (Italija) te Lukas Birk (Austrija).

Ovogodišnji je izbor projekata raznolik. Iako prevladavaju istraživački projekti dokumentarno-konceptualnog pristupa, konačni izbor odražava različite načine razmišljanja o pojmu otkrivanja, kako u pogledu teme, tako i pristupa.
Festival će u rujnu postati mjesto susreta inozemnih umjetnika i stručnjaka za fotografiju koji će se predstaviti u sklopu programa kroz predavanja, izlaganja, panele, radionice i razgovore na vodstvima kroz izložbe. U sklopu festivala održat će se predstavljanja i potpisivanja knjiga, pregledi portfolija te popratni filmski i glazbeni program.
Program festivala ujedinit će desetak lokacija u gradu. Izložba finalista bit će izložena u Francuskom paviljonu, a ostatak izložbenog programa u galerijama Kranjčar i Greta te Hrvatskom muzeju arhitekture, Dokukinu KIC, Oris kući arhitekture i mnogim drugima. Glavni partner festivala je SC Kultura promjene. Program festivala podržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport te Turistička zajednica Grada Zagreba.

Detaljni pregled ovogodišnjeg programa festivala objavit će se u drugoj polovici srpnja.

Zahvaljujemo se svim prijavljenima na ovaj natječaj i čestitamo odabranim autorima!

 

Organ Vida tim