< Vijesti

Izložba Igor Eškinja – Goran TrbuljakU četvrtak 6. travnja 2017. u 19h u Galeriji Kranjčar otvara se izložba Igor Eškinja – Goran Trbuljak, četvrta izložba iz ciklusa Mentalni sklop 2. Otvorenju će prethoditi razgovor kustosa izložbe Mladena Lučića s dvojicom umjetnika.

Izložba Igor Eškinja – Goran Trbuljak sučeljuje radove dvoje umjetnika različitih generacija koji u svom umjetničkom djelovanju promišljaju odnos umjetnosti i društva, odnosno relacije umjetnika i institucija, kao što se bave i istraživanjem samog bitka, odnosno esencije pojma slikarstva i umjetnosti. Premda se služe različitim izražajnim sredstvima proizašlim iz drugačijih metijera, te iako je svaki od njih istinski predstavnik vremena u kojem stvara, zajednička karakteristika im je propitivanje muzejsko – galerijskog sustava, uloga i pozicija umjetnika i umjetnosti u kontekstu i percepciji suvremenog društva te autorefleksivno razmišljanje o nastanku i poslanju umjetničkog djela. Zajedničko im je dakako i permanentno preispitivanje statusa umjetničkoga djela, koje se oslanja na njihove stavove i razmišljanja što ih iskazuju profinjenom ironijom koja proizlazi iz njihove intelektualne snage koja je jasno utemeljena na principima konceptualne umjetnosti.

 

©Galerija Kranjčar

 

Ciklus deset samostalnih izložbi Mentalni sklop pokrenut je u ožujku 2015. godine, a zbog velikog interesa publike izložbe mentora i sljedbenika održavat će se i tijekom 2017. godine. Izložbe će se održavati po prepoznatljivoj formi u kojoj se predstavljaju radovi dvojice vrhunskih umjetnika, svojevrsnih mentora i sljedbenika i to u razdoblju od ožujka do srpnja 2017. Sam ciklus izložbi, problemski je postavljen kako bi propitivao odnose na relaciji mentor – sljedbenik u kontekstu idejne i umjetničke povezanosti, a ne kao odnos profesora i učenika, mada je ova serija izložbi imala i takve primjere. Pod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu, ne nužno iz likovnog svijeta, koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili inspiracijom svog trenutnog ili stalnog uzora. Prije izložbe, pred sam čin otvaranja, vodi se razgovor s umjetnicima čiji su radovi predstavljeni na izložbi. Taj će materijal kasnije poslužiti kao građa za knjigu te video materijal koji će uslijediti nakon završetka ciklusa.

Izložba Igor Eškinja – Goran Trbuljak traje do 15. travnja 2017., a ulaz je slobodan.

 

© Galerija Kranjčar