< Vijesti

Izložba | Sonja Jankov Dokumentiranje gradaU petak, 9. lipnja u 19.00 sati u Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika  otvorit će se samostalna izložba novosadske fotografkinje Sonje Jankov – DOKUMENTIRANJE GRADA.

Sonja će se hrvatskoj publici predstaviti odabirom fotografija koje su sastavni dio triju novijih serija radova koje se bave arhitekturom u tri obalna grada u Hrvatskoj: Rijeci (Europska prijestolnica kulture 2020.), Splitu i Ublima (poznatom i kao Uble). Sva su tri segmenta –  Fotodokumentacija arhitekture: Rijeka, Kasni modernizam u Splitu i Terra nUBLLIus – lišena dinamike i ljudi korištenjem minimalističkog pristupa. Građevine se ovdje doživljavaju kao objekti u procesu arhiviranja, a nebo se koristi kao pozadina za fotografirane objekte. Kadrovi dokumentiraju okruženje industrijske baštine (Rijeka), građevine koje su projektirali najugledniji jugoslavenski arhitekti toga vremena (Split) te one koje su projektirali talijanski ili jugoslavenski arhitekti od 1930-ih (Ubli).

Izložba će trajati do 18. lipnja.

 

 

O umjetnici:

Sonja Jankov (1985.) je samostalna umjetnica (ULUPUDS) i kustosica s položenim državnim ispitom iz 2015. U svojoj se praksi koristi umjetničkim medijima (in-situ i/ili site-specific instalacije, fotografije, skice) kao i teorijskim pisanjem kako bi prikazala rezultate svojih istraživanja. Autorica je izložbi i projekata GIF i gradovi, Post-arhiva savremene umetnosti, SPENS i socijalističke sportske dvorane danas, GIF i javni urbani prostori. Izlagala je na 17. Bijenalu mladih umjetnika u Milanu (2015.), dio je projekta Future Architecture Platform i autorica brojnih tekstova za izložbene kataloge, akademskih radova i prikaza, kao i likovnih kritika. Živi u Novom Sadu.