< Vijesti

Objava finalista godišnjeg natječaja Rovinj Photodays 2013

Rovinj photodays

Šestu godinu zaredom, u organizaciji fotografskog festivala Rovinj Photodays nagrađuje se suvremeno fotografsko stvaralaštvo i autori čiji su radovi odabrani godišnjim natječajem u devet službenih kategorija. Na natječaj, raspisan početkom godine, pristiglo je ukupno 7500 fotografija.

Nominirane za godišnje nagrade, njih troje u svakoj kategoriji, birao je i ove godine međunarodni žiri u čijem su radu sudjelovali uspješni inozemni kustosi i stručnjaci za fotografiju, a koje je predvodila predsjednica žirija, ravnateljica Tehničkog muzeja u Zagrebu, kustosica, dokumentaristica i povjesničarka umjetnosti Markita Franulić.
– Ono što nas je svih pozitivno iznenadilo jest velik broj kvalitetnih fotografija i artikuliranih koncepcija pristiglih na natječaj – izjavila je ovom prilikom Franulić, dodavši da je selekcija bila teška i višekratna i iziskivala je posvećivanje pozornosti svakom autoru i fotografiji.
Očekivano, najveći odaziv autora bio je u kategoriji pejzaž, ali među najbolje plasiranima tu su se ipak našli Boris Hnatjuk (Samobor), Nikola Šerventić (Zagreb), Mario Pućić (Zagreb).Jednako popularna bila je arhitektura s nominiranima Mario Pućić (Zagreb), Ivana Planinić (Novi Zagreb – Istok) i Bojan Mrđenović (Zagreb). U kategoriji moda najboljima su se pokazaliNikola Predović (Zagreb), Maja Jokić (Zagreb) i Suzana Holtgrave (Pula). Među nominiranim autorima, u kategoriji publikacije nalaze se Eikon studio d.o.o. (Pula), Nenad Šaljić (Split) i Luka Tomac (Popovača), a u kategoriji primijenjene fotografije Miljenko Bernfest (Zagreb), Romano Decker i Dejan Kutić (Zagreb) te Barbara Šarić (Zagreb). Dokumentarnu fotografiju zastupaju Igor Sitar (Zagreb – Gornja Dubrava), Mario Topić (Zagreb) i Dalibor Talajić (Rovinj). Troje autora odabrano je i u kategoriji aOKkt/tijelo, Igor Popović (Pula), Nives Milješić (Zagreb), Iva Korenčić (Zagreb) te u kategoriji portret Kristian Macinić (Poreč), Dario Belić (Velika Gorica) i Nikola Šerventić (Zagreb). 

Među sedamdesetak prijavljenih umjetničkih koncepata najboljima su ocijenjene fotografije Bojana Mrđenovića (Zagreb), Nine Đurđević (Samobor) i Davora Konjikušića (Zagreb).
Radovi svih finalista bit će uvršteni u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt te premijerno predstavljeni izložbom u sklopu završnice festivala, od 7. lipnja u Rovinju, gdje će pobjednicima biti uručena priznanja i novčane nagrade. Dobitnik ovogodišnje nagrade za Životno djelo je priznati fotograf Josip Klarica. Retrospektivna izložba ovog međunarodno uspješnog fotografa bit će održana u sklopu festivala u Rovinju. Posebna priznanja za doprinose u fotografiji bit će dodijeljena autorima koji su zadužili hrvatsku fotografiju svojim fotografskim i povijesno-umjetničkim radom,Zvonimiru Baričeviću i Miljenku Smokvini. U sklopu završnice festivala održat će se niz radionica, stručnih predavanja, izložbi domaćih i svjetskih majstora fotografije.

Galeriju fotografija finalista pogledajte u web galeriji.