< Vijesti

Odabrani dobitnici 10. HT nagradeU Muzeju suvremene umjetnosti dodijeljene su tri nagrade desetog natječaja HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost. Prva nagrada u iznosu od 75.000 kuna pripala je Igoru Grubiću za rad „Spomenik“, drugu nagradu od 45.000 kuna dobio je Davor Sanvincenti za rad „Nedefinirana divljina“, a treću nagradu u iznosu od 40.000 kuna dobila je Ines Matijević Cakić za rad „Portret s kosom“.

U ime stručnog povjerenstva Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a i predsjednica povjerenstva HT nagrada – MSU Zagreb, rekla je da su ove godine dodijeljena i posebna priznanja Fokus Grupi, Igoru Rufu i Tjaši Kalkan.

 

Igor Grubić, Spomenik, 2015.

Spomenik je poetsko-eksperimentalni video rad strukturiran kao niz od devet meditativnih „portreta” masivnih betonskih spomenika koje je nekoć naručila bivša jugoslavenska država. Ovi su spomenički oblici izvorno izgrađeni u spomen žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata. Tijekom rata na Balkanu 90-ih godina tisuće je ovih spomenika percipirano isključivo kroz napuštenu komunističku ideologiju i uništeno. Pokušaj brisanja ovih struktura polazišna je točka filma koji je usmjeren na uvjete i „živote” spomenika. Ističući neočekivanu krhkost tih monumentalnih građevina, redatelj suočava ljudski napor u pokušaju definiranja značenja s pozadinom smjena godišnjih doba. U krajoliku koji je ostao svjedokom ciklusa traume i društvenih pobuna, ovaj film odražava uspon i pad brojnih spomenika izgrađenih u svrhu očuvanja uspomena na događaje koji bi inače mogli pasti u zaborav. Kao poetsko-eksperimentalni film, Spomenik ima egzistencijalni (pa čak i duhovni) odjek u odnosu na sporna politička pitanja, preispitujući svrhu spomenika u današnjem trenutku

 

Davor Sanvincenti, Nedefinirana divljina, 2014/2015.

Sanvincenti u „Nedefiniranoj divljini“ spaja razne fragmente priče, poigravajući se odnosom veličina, svjetla, blizine i udaljenosti. Naracija započinje komadićima pronađenog 16mm filma iz 1950-ih godina, u kojima se nedefinirana osoba bori s prirodom, probijajući se kroz snijeg. Ova osoba glavni je pokretač radnje u instalaciji.

 

Ines Matijević Cakić, Portret s kosom, 2017.

Portret s kosom svojevrsna je memorabilija na značajan događaj u mome životu, prvo šišanje moje kćeri Nole. Ovaj je rad vizualna subjektivizacija iskustva koja je proizašla iz istraživanja Noline i moje intersubjektivnosti, našeg zajedništva, komunikacije i procesa identifikacije. U ovom radu istražujem i preispitujem kulturološke stereotipe vezane uz poimanje kose kao atributa ženstvenosti i rodnog identiteta. Nametnute stereotipe pokušavam udaljiti od vlastitog poimanja ženskog bića, baš kao i moja kći, no oni nam se objema vraćaju sa svakim novim pokušajem. Rad je iskazan slikom i tekstom. Slika je iskazana motivom Nolina portreta koji sam skicirala u frizerskom salonu za vrijeme iščekivanja šišanja. Isti portret interpretiran je na platno linijama satkanim od ošišane kose. Tekstualnim dijelom ovog rada iskazani su moji kratki dnevnički zapisi u kojima bilježim složene procese prihvaćanja Drugoga, preispitivanje mojih vlastitih očekivanja i kulturološki učahurenih ideala.

 

Podsjetimo, ove godine na jubilarni natječaj za HT nagradu prijavljen je rekordan broj radova. Uz troje pozvanih umjetnika, čak 243 umjetnica i umjetnika prijavilo je radove širokog raspona tema i različitih medijskih izričaja. Međunarodno je stručno povjerenstvo izabralo 26 koji su, uz radove troje pozvanih umjetnika, predstavljeni na 10. izložbi u Muzeju. Stručno povjerenstvo ove su godine činili: mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Nataša Ivančević, muzejska savjetnica i voditeljica Odjela Zbirki MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu, Rainald Schumacher, kustos, direktor Office for Art (Berlin); te Ivan Posavec, fotograf.

Dobitnik nagrade publike bit će proglašen 11. travnja 2017., po završetku izložbe.

 

© Foto: Bojan Mrđenović

Izvor: MSU