< Vijesti

Organ Vida — Međunarodni festival fotografije otvara međunarodni natječaj na temu Otkrivanja6 MEĐUNARODNIH ČLANOVA ŽIRIJA: Louise Clements, Simon Norfolk, Philip Toledano, Lea Vene, Gillian Wearing, Donald Weber

odabiru

10 FINALISTA ZA GLAVNU FESTIVALSKU IZLOŽBU
10 POHVALJENIH AUTORA ZA PROJEKCIJE
21. 04. — 20.05. 2016. MEĐUNARODNI POZIV NA NATJEČAJ

 

Međunarodni festival fotografije Organ Vida ove godine ostvaruje svoje osmo izdanje na temu Otkrivanja. Tradicionalno, svakom festivalu prethodi međunarodni javni natječaj na kojemu međunarodni žiri sastavljen od eminentnih imena iz svijeta fotografije odabire najbolje autore. Ovogodišnji javni poziv na natječaj traje od 21.travnja do 20.svibnja, a početkom srpnja bit će objavljena imena finalista o kojima ove godine odlučuju Louise Clements (GBR), Simon Norfolk (GBR), Philip Toledano (GBR/USA), Lea Vene (CRO), Gillian Wearing (GBR i Donald Weber (CAN).

Sredinom rujna odnosno tijekom dva tjedna festivala, deset najboljih projekata izložit će se na glavnoj festivalskoj izložbi u Francuskom paviljonu, u suradnji s Kulturom promjene SC, dok će drugih deset pohvaljenih projekta biti prikazano na velikoj projekciji na javnim površinama.

Ovogodišnje, osmo po redu izdanje Otkrivanja održat će se od 13. do 24. rujna 2016. i ‘satelit’ programom će ujediniti gradske, kulturne i urbane sadržaje. Najveći dio programa odvijat će se u Francuskom paviljonu, Akademiji likovnih umjetnosti, ORIS kući arhitekture, Galerijama Kranjčar i Greta, Dokukinu KIC, Kinoklubu Zagreb te na otvorenim javnim površinama.

Žiri festivalskog natječaja Otkrivanja i ove je godine sastavljen od međunarodnih stručnjaka, umjetnika i festivalskih direktora koji će u rujnu posjetiti festival u Zagrebu. Održat će zanimljiva predavanja i radionice te predstaviti svoj vlastiti rad i upoznati se s drugim umjetnicima te razgovarati s posjetiteljima.

 

U okviru ovogodišnje teme Otkrivanja, festival Organ Vida obraća se autorima koji u svojim fotografskim istraživanjima raskrinkavaju vlastite načine gledanja, propituju iskustvo i reprezentaciju autentičnosti i konstrukciju vizualne istine. Prema tekstu natječaja autorice Lee Vene, polazeći od pretpostavke da se gledatelji imaju pravo informirati o temama od javnog interesa, ovogodišnjim natječajem festival Organ Vida zanima kako se autori kroz medij fotografije suočavaju s nepoznatim, nezabilježenim i neizrečenim transformativnim i svakodnevnim iskustvima, osobnim i tuđim sudbinama, društvenim i intimnim borbama ili životnim spoznajama. Stoga Organ Vida poziva zainteresirane autore da usmjere pažnju na osobne interpretacije procesa otkrivanja te kako ga prepoznaju, osvještavaju i dokumentiraju kroz vlastitu fotografsku praksu.
Organ Vida je dvotjedni međunarodni festival fotografije koji se održava svake jeseni u Zagrebu. Okuplja mlade, suvremene međunarodne fotografe sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse, te također želi potaknuti razgovore o ključnim i globalnim društveno-političkim pitanjima. Interaktivnost, inovativnost i kreativnost su u središtu onoga što čini Organ Vida tako uspješnim festivalom — omogućujući mu da postane najveći i najrecentniji godišnji fotografski događaj u jugoistočnoj Europi.
Festival podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Turistička zajednica Grada Zagreba I Ministarstvo kulture RH.
Cjelovite biografije članova žirija možete pročitati ovdje.

Otvorite detaljne propozicije natječaja ili prijavnicu.