< Vijesti

Poziv za izlaganje na međunarodnoj konferenciji IZVAN DOKUMENTARNOGIZVAN DOKUMENTARNOG

DISKURZIVNI PROGRAM 9. IZDANJA MEĐUNARODNOG FESTIVALA FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA

 

Pojam Novog građanina kao tematsku okosnicu devetog Organa Vida osim kroz fotografiju želimo propitati i diskurzivno, po prvi puta uvođenjem objedinjenog diskurzivnog programa pod nazivom “Izvan dokumentarnog” (“Beyond the Documentary”). U kontekstu politike transformacije i promišljanja identitetske neodređenosti Novi građanin prelazi vlastite granice i izmiče fiksnom konceptu, stoga nam je zanimljiv kao početna točka za formiranje diskurzivnog programa. Promišljamo kolektivne i individualne zadaće i odgovornosti onih koji stvaraju slike, ali i onih koji slike promatraju. Zanima nas gledište koje “izvan dokumentarnog” prepoznaje uzroke i posljedice nastanka i predstavljanja slike, koje se distancira od iluzije o mimetičnsti slike i fokusira na nemogućnosti reprezentacije slike, koje je inovativno i emancipirano, u dosluhu s vremenom, po potrebi konfliktno i ambivalentno. Postavljamo pitanje dosega i značaja “etičkog obrata” i “etički dobre umjetnosti” (Ranciere) koja pomiče granice predstavljivog, ali se jednako tako i odriče vizualnosti kada je suočena s nemogućnošću reprezentacije. Na sličan način promatramo i dokumentarno koje se danas rastače na slojevitost post-dokumentarnog što između ostalog može podrazumijevati i novu formu etičnosti reprezentacije, dijalogiziranje između političkog i umjetničkog/estetskog, transformaciju u diskurzivno, multidisciplinarno, angažirano i slojevito. Novi oblici vizualne komunikacije opovrgavaju vjerodostojnost dokumentarnog, propituju reprezentaciju kao čin jednosmjernog produciranja vizualnog te prihvaćaju uzvraćeni pogled. Želimo osvijestiti pojam, forme i dosege novog dokumentarnog te paralelno promotriti kako takav vizualni obrat rafinira i transformira pozicije i pogled gledatelja kojemu se obraća.

Pozivamo sve istraživače, znanstvenike, umjetnike, fotografe i ostale da prijave izlaganja na diskurzivnom dijelu programa devetog Međunarodnog festivala fotografije Organa Vida. Zanimaju nas proširene izlagačke forme, istraživački radovi, umjetnički radovi, osvrti i prezentacije. Diskurzivni program odvijat će se u Muzeju suvremene umjetnosti 9. rujna 2017., a program će uz odabrana izlaganja upotpuniti i predavanja festivalskih gostiju.

Rok za prijavu sažetaka (do 300 riječi) je 25. svibnja 2017. do ponoći. Prijave se mogu poslati na e-mail adresu: conference@organvida.com
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja obratite nam se putem e-mail adrese conference@organvida.com

 

Međunarodna konferencija o suvremenoj fotografiji Izvan dokumentarnog
Organizacija: Fotografska udruga ORGAN VIDA, 2017.
Koordinatorice konferencije: Lea Vene i Marija Borovičkić

Partner
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Pokrovitelji
Ministarstvo kulture RH
Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba