< Vijesti

Poziv na edukativni i diskurzivni program 8. Organa VidaOsmi po redu međunarodni fotografski festival Organ Vida okuplja mladu fotografsku scenu, međunarodno istaknute stručnjake i kritičare suvremene fotografije s ciljem promicanja suvremene fotografske prakse i umjetnosti općenito.  Osim izložbenog Festival i ove godine nudi bogat diskurzivni i edukativni program koji predstavljamo i pozivamo sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje.

Pozivi na radionice Organa Vida još uvijek su otvoreni

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu Organa Vida i dalje je otvoren, a ovogodišnje radionice tijekom kojih će polaznicima biti omogućeni i individualni pregledi portfolija održat će Kristin Dittrich, Donald Weber, Erik Vroons, Alixandra Fazzina, Olja Triaška Stefanovič, Juraj Blaško i Snježana Josipović.

Među radionicama se ističe ona Donalda Webera Rizična posla (ne doista): Ekonomija pripovijedanja na kojoj će se polaznici fokusirati na pronalazak jasnoće vizije kroz proces pisanja, što će im omogućiti da osmisle priče koje žele ispričati. Održava se 15. i 16. 9. u Orisu – Kući arhitekture, jezik održavanja radionice je engleski, a prijave su još otvorene: http://organvida.com/events/donaldweber/

Kako izraditi photo-zine učit će Olja Triaško Stefanovič i Juraj Blašk, predavači na Akademiji umjetnosti i dizajna u Bratislavi (http://organvida.com/events/kako-izraditi-photo-zine-s-oljom-triaskom-stefanovic-i-jurjem-blaskom-2). Jednodnevna radionica za djecu od 7 do 12 godina starosti Fotogrami sa Snježanom Josipović fokusira se na stvaranje fotografske slike bez fotoaparata, a održat će se u Hrvatskom školskom muzeju. (http://organvida.com/events/fotogrami2016)

 

Diskurzivni program festivala Organ Vida

Mlada fotografska scena osim na izložbi Otkrivanja imat će priliku predstaviti se na Open Show Zagreb te Portfolio Review. Portfolije će pregledavati Louise Clements, umjetnička direktorica FORMAT festival, Natasha Christia, direktorica DocField festival, Kristin Dittrich, osnivačica F/Stop festivala te SHIFT fotografske škole, Sandra Vitaljić, profesorica fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i Erik Vroons, glavni urednik GUP Magazina i Newdawn Papera. Stručnjaci će glasati za najbolji portfolio, a pobjednikov rad bit će izložen na Organu Vida 2017. godine. (http://organvida.com/events/portfolio-review-2016-hr)

Open Show Zagreb, međunarodna platforma za predstavljanje fotografskih i multimedijalnih radova, tradicionalno je najposjećeniji događaj svakog dosadašnjeg izdanja festivala Organ Vida. Open Show koncept zasnovan je na ideji interakcije između fotografa i publike, gdje se kroz razgovor i otvorenu diskusiju predstavljaju fotografi i njihov rad unutar kraćih prezentacija. (http://organvida.com/events/open-show-zagreb)

Uz Open Show Zagreb, diskurzivni program ovogodišnjeg Organa Vida sastoji se od mnogih razgovora o fotografiji, a oni uključuju predstavljanja umjetnika (Artist talks) i knjiga, predavanja umjetnika te panela, a održavaju se većinom u festivalskom centru Zagrebačkom plesnom centru.

Panel Otkrivanja, koji se održava 15.9. u 17:30 sati u Zagrebačkom plesnom centru, nastavlja se na ovogodišnju temu Festivala tijekom kojeg će se kroz razgovor s finalistima i gostima dotaknuti tema kao što su iskustva terenskog rada te pristupi subjektima s kojima rade i refleksije na odnose koje tokom istraživanja s njima razvijaju. Sudionici panela ovogodišnji su finalisti Pierre Liebaert, Gidon Levin, Michal Siarek, Cemre Yeşil, Anne Muchler i Nico Schmitz, Mario Brand, M. Scott Brauer i član žirija Phillip Toledano.

Panel diskusije s fotografima – učesnicima festivala

Panel diskusija vezana za izložbu Lekcije iz ’91. održava se 17.9. u 17 sati, a moderatorica panela bit će Sandra Vitaljić, kustosica istoimene izložbe koja se održava u Galeriji Zvonimir. Propitat će ulogu fotografa kao neutralnog svjedoka u situaciji u kojoj on može snimati rat samo s jedne, „svoje“ strane. Fotografi koji će govoriti o svojim iskustvima su: Imre Szabo, Željko Sinobad, Nebojša Radosavljević Raus, Saša Kralj, Hrvoje Polan i Tom Dubravec.

Na panelu Kurirati fotografiju (16.9. u 18 sati, ZPC) bit će govora o iskustvu kuriranja u okviru fotografskih festivala i galerija, o relevantnim temama koje su sugovornici kao kustosi otvorili kroz vlastite fotografske izložbe, o intermedijalnom pristupu pri kuriranju fotografije, medijaciji kustoskih projekata te specifičnim kulturnim kontekstima individualne kustoske prakse. Panel vode Kristin Dittrich, Natasha Christia i Sandra Križić Roban.

 

Eksluzivni razgovor s Phillipom Toledanom

U sklopu Festivala održat će se razgovori s umjetnicima Nikolom Zelmanovićem (Ovdje i sada, 17.9. u 16h, Galerija Šira), Ziyahom Gafićem (Izgubljeni raj, Bosna i Hercegovina, 14.9. u 16:00, Zagrebački plesni centar) i Draganom Jurišić (YU: Izgubljena zemlja, 15.9. u 16:30, Zagrebački plesni centar). Kao ekskluzivu ističemo razgovor s umjetnikom Phillipom Toledanom (Možda, 15.9. u 20:00 sati, Galerija Kranjčar). Projekt Phillipa Toledana pod nazivom Možda odgovor je na neočekivanu smrt njegove majke 2006. Postavši svjestan nepredvidivosti života, kroz projekt odlučuje se suočiti sa svojim strahovima od smrti i starenja kroz stvaranje fotografija svojeg „budućeg ja“. Nakon obavljenog DNK testa kojim je utvrdio bolesti kojima je sklon, uz pomoć šminke i protetike rekreirao je fizički budućeg sebe.