< Vijesti

Poziv za prijavu izlaganja na simpoziju Fotografska baština u muzejimaU Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 25. i 26. listopada 2017. održat će se simpozij pod nazivom Fotografska baština u muzejima. Organizator simpozija, Muzejski dokumentacijski centar, poziva na prijavu izlaganja s rokom za slanje do 15. svibnja 2017.

U gotovo svim hrvatskim kulturnim institucijama, muzejima, arhivama, knjižnicama, nakladničkim tvrtkama, novinskim redakcijama, crkvenim institucijama, fakultetima, znanstvenim institutima, galerijama, fotoklubovima te u privatnim kolekcijama nalaze se sačuvane relevantne zbirke hrvatskih fotografija. Simpozij će biti poticaj da se u sadašnjem trenutku još jedne tehničke mijene u fotografiji (digitalna fotografija), postojeća muzejska fotografska baština bolje valorizira, da se potakne njezino sustavno dokumentiranje, da se istraže strategije digitalizacije fotografske baštine u hrvatskim muzejima, i da se i kroz iskustva drugih prepoznaju najbolje prakse.

Krajnji cilj simpozija jest da prezentira javnosti postojanje i vrijednost ove baštine, a u perspektivi prepoznavanje i stvaranje modela suradnje sa srodnim baštinskim ustanovama. Očekujemo da bi u radu simpozija mogli sudjelovati pored muzejskih i profesionalci s područja fotografije, praktičari i teoretičari, istraživači povijesti fotografije i fotografskih povijesnih tehnika, autori fotografije, vizualni antropolozi. Planiramo da će se program sastojati od izlaganja približno dvadesetak govornika podijeljenih u više panela.

Prijavnicu, kao i detaljne informacije o simpoziju, možete pronaći na stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.

Naslovna fotografija: © Fototeka Muzejskog dokumentacijskog centra, 1965., Izložba ‘Zagrebački muzeji 1945.-1965’

Izvor: MDC