< Vijesti

Predavanje Monike FaberMuzej za umjetnost i obrt ima čast pozvati Vas na predavanje Monike Faber.
PHOTOINSTITUT BONARTES U BEČU, nova ustanova za istraživanje povijesne fotografije

A New Research Institution for Historic Photography: PHOTOINSTITUT BONARTES IN VIENNA u utorak, 19. veljače 2013. u 19 sati. 

Predavanje na engleskom jeziku održava se u sklopu događanja uz izložbu Hrvatska fotografija okom Petera Knappa.

Istaknuta povjesničarka i teoretičarka fotografije Monika Faber rođena je u Beču.
Studirala je povijest umjetnosti i klasičnu arheologiju na bečkom Sveučilištu, gdje je postigla i doktorat znanosti. Od 1979. do 1999. godine bila je kustosica u Muzeju moderne umjetnosti Zaklade Ludwig u Beču. Njenom zaslugom formirana je 1999. godine Zbirka fotografije kao poseban odjel pri muzeju Albertina, a bila je i voditeljica Zbirke do 2008. godine.
Svoja kontinuirana znanstvena istraživanja i vrednovanja fundusa fotografskih zbirki predstavila je nizom izložbi kao i pratećih kataloga. Osim u Austriji, priredila je brojne izložbe u značajnim svjetskim muzejima. U nakladi Albertine objavila je seriju od pet knjiga pod naslovom Prilozi za povijest fotografije u Austriji u kojima predstavlja istaknute fotografske osobnosti, ali i problematizira pojedine fenomene vezane uz medij fotografije u sociokulturnom kontekstu. Svojim radom značajno je proširila raspon tema i osvijetlila segmente povijesti fotografije koji su bili posve neistraženi.
Prof. dr. Monika Faber danas je ravnateljica Photoinstituta Bonartes u Beču koji je osnovala nakon odlaska iz Albertine. Na bečkom Sveučilištu predavačica je kolegija Povijest fotografije. Također je i kustosica Neue Galerie u New Yorku.