< Vijesti

Produžen rok natječaja: 10.svibnjaProdužen rok natječaja za 7. Međunarodni festival fotografije Organ Vida. Novi rok: 10.svibnja 2015.

Međunarodni festival fotografije Organ Vida, koji će ove godine doživjeti svoje sedmo izdanje, pokrenuo je međunarodni natječaj za suvremenu dokumentarnu fotografiju na temu Granice. Zbog velikog interesa, rok za fotografski natječaj Granice produžen je do 10. svibnja 2015. Da podsjetimo, finalisti natječaja izlagat će dva tjedna u rujnu na velikoj izložbi koja čini okosnicu festivala. Galerija Klovićevi dvori centralna je festivalska lokacija i mjesto održavanja ovogodišnje izložbe koja će trajati od 3. rujna do 18. rujna 2015.

Ovogodišnji žiri festivala koji će posjetiti Zagreb u rujnu čini sedmero vrlo impresivnih umjetnika i stručnjaka iz područja fotografske umjetnosti: Roger Ballen, fotograf i jedan od najvećih umjetnika 21. stoljeća, poznat po svojim crno-bijelim fotografijama iz Južne Afrike, kasnije fotografijama i videima koje ujedinjuje s crtanjem, slikanjem, kolažom i kiparstvom, te spotovima glazbene grupe Die Antwoord; Sandra Vitaljić, hrvatska fotografkinja i izvanredna profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, prošlogodišnja dobitnica glavne nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost THT@MSU.hr i autorica knjige Rat slikama — suvremena ratna fotografija; Alessandro Imbriaco, mladi talijanski fotograf poznat po svojem projektu Jardin koji je osvojio European Publishers Award za najbolju knjigu, koji je predstavljen na prošlogodišnjem bijenalu arhitekture u Veneciji te na Les Rencontres d’Arles, jednom od najprestižnijih festivala fotografije u svijetu; Hannah Starkey, britanska fotografkinja koja je diplomirala na londonskoj akademiji Royal Academy of Art i koja se u svojem radu pretežito bavi reprezentacijom žena u svakodnevnim životu, njezine radove zastupaju Galerija Saatchi, muzeji Tate Modern i Victoria & Albert te mnogi drugi; Rob Hornstra, nizozemski fotograf i samostalni izdavač, dobitnik prve nagrade na World Press Photo Awards 2012. godine, pokretač The Sochi Projecta 2009. godine te osnivač FOTODOK-a u Utrechtu; Michael Famighetti, urednik poznatoga međunarodnog fotografskog časopisa Aperture te Simon Bainbridge, urednik najstarijega fotografskog časopisa u svijetu, British Journal of Photography.

 

Cjelovite biografije članova žirija možete pročitati ovdje , a detaljne propozicije  natječaja i prijavnicu možete pronaći na službenoj stranici festivala: http://organvida.com/.

Tema natječaja koja će se problematizirati i unutar cjelokupnog festivalskog programa su Granice, a obuhvaća polje umjetničke dokumentarne fotografije. Prema tekstu natječaja autora Bojana Krištofića, Granice predstavljaju sveprisutnost ograničenja u današnjemu svijetu, krenuvši od granica između privatnog i javnog prostora, pa sve do onih između fizičke aktivnosti i duhovnog i intelektualnog življenja ili neumoljivih bioloških konačnosti i vječne aspiracije za besmrtnošću. One se ne odnose samo na fizičku, već i svoju metaforičku prirodu koja se iznova konkretizira na svojevrsnoj stvarnoj crti koja se smije prijeći samo pod određenim uvjetima. Granice se mogu nadovezati i na samu geopolitičku stvarnost Zemlje i na ratove koji se vode upravo zbog postojanja određenih granica. Pokušati prijeći granicu uvijek je rizik, međutim, ta je želja toliko duboko utkana u ljudsku prirodu da je negacija mogućnosti pokušaja izravno nasilje nad čovjekom.

Organ Vida, međunarodni festival suvremene fotografije, godišnji je festival koji je od svojeg osnutka 2009. godine usmjeren na promoviranje i istraživanje današnje fotografske prakse u Hrvatskoj i na međunarodnoj sceni. Na festivalu se dosada predstavilo više od 150 umjetnika iz 85 zemalja. Osim velike izložbe fotografija finalista natječaja, u sklopu festivala održavaju se i popratni sadržaji: predavanja, konferencije, paneli, predavanja umjetnika (artists talks), kreativne radionice, predstavljanja suradnika, koncerti.

Još jednom podsjećamo da je rok za prijavu ovogodišnjih radova produžen zbog velikog interesa te se zatvara 10. svibnja 2015.