< Vijesti

Produžen rok natječaja!Venetia Dearden_On the road

Međunarodni festival fotografije Organ Vida, koji će ove godine doživjeti svoje šesto izdanje, pokrenuo je međunarodni natječaj za suvremenu dokumentarnu fotografiju na temu refleksije. Zbog velikog interesa, rok za fotografski natječaj Refleksije je produžen do 8. lipnja 2014. Da, podsjetimo, finalisti natječaja izlagat će krajem rujna na velikoj izložbi koja čini okosnicu festivala. Lauba – kuća za ljude i umjetnost centralna je festivalska lokacija i mjesto održavanja ovogodišnje izložbe koja će za razliku od dosadašnjih trajati dva tjedna.

 

O najboljim projektima odlučuje posebno jaki žiri kojega čini šest eminentnih imena svjetske i domaće fotografske scene. Vodeća nizozemska edukatorica Corinne Noordenbos, nagrađivani švedski fotograf i bivši član najprestižnije svjetske fotografske agencije Magnum Kent Klich,  urednica fotografije u Financial Times Weekend časopisu Emma Bowkett, istaknuti britanski fotograf George Georgiou, fotografkinja i profesorica na njujorškom International Center of Photography Irina Rozovsky te nagrađivana domaća fotografkinja i snimateljica Ana Opalić odlučit će o najboljima.

 

Tema natječaja koja će se problematizirati i unutar cjelokupnog festivalskog programa su Refleksije, a obuhvaća polje umjetničke dokumentarne fotografije. Refleksije su značajan izvor znanja, spoznaja i razumijevanja sebe i svijeta. Budući da se svijet u kojem živimo danas suočava s ogromnim promjenama praćenima etičkim i ekonomskim izazovima, želimo potaknuti fotografe da se s njima suoče, i da ih promišljaju, odnosno reflektiraju medijem fotografije. Više o samoj temi festivala i natječaja možete pronaći ovdje.

 

Žiri će početkom kolovoza proglasiti deset finalista i pet pohvaljenih autora koji će svoje projekte izložiti na završnoj izložbi tijekom trajanja festivala te će biti objavljeni u festivalskom katalogu.

Cjelovite biografije članova žirija možete pročitati ovdje, a detaljne propozicije natječaja i prijavnicu možete pronaći na internet stranicama festivala www.organvida.com.

 

Organ Vida, međunarodni festival suvremene fotografije, godišnji je festival koji je od svojeg osnutka 2009. godine usmjeren na promoviranje i istraživanje današnje fotografske prakse, u Hrvatskoj i na međunarodnoj sceni. Platforma kojom Organ Vida povezuje umjetnike, institucije, udruženja i kolektive obuhvaća preko 80 zemalja svijeta. Na festivalu se dosada predstavilo preko 150 autora iz cijeloga svijeta. Osim velike izložbe fotografija finalista natječaja, u sklopu festivala održavaju se i popratni sadržaji; predavanja, konferencije, paneli, predavanja umjetnika (artists talk), kreativne radionice, predstavljanja suradnika, koncerti.