< Vijesti

Poziv fotografima i fotografkinjama za sudjelovanje u projektu REFESTREFEST Slike i riječi o putevima izbjeglica

Otvoren poziv za sudjelovanje na rezidencijalnim programima i izložbama za fotografe i fotografkinje

 

Pozivaju se svi fotografi i fotografkinje s prebivalištem u Republici Hrvatskoj da prijave svoje prijedloge za sudjelovanje na projektu REFEST Slike i riječi o putevima izbjeglica. REFEST financira Kreativna Europa, a projekt je to koji slijedi puteve izbjeglica s ciljem adresiranja njihove percepcije u javnom okruženju kroz umjetničku reprezentaciju radova i materijala prikupljenih i elaboriranih za vrijeme rezidencijalnog programa. Programski odbor projekta REFEST odabrat će osam umjetnika/ica putem javnog poziva u svakoj od četiri zemlje partnera — Italiji, Španjolskoj, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a odabrani sudionici će se formirati u četiri multidisciplinarne radne grupe u svakoj od zemalja partnera. Projekt REFEST sastoji se od programa Artists-in-Residence i završnih izložbi na četiri europska festivala koji komuniciraju putem medija fotografije, ilustracije i poezije.

 

U projektu REFEST sudjeluju četiri kulturne organizacije iz četiri različite države: Udruženje URBAN (Sarajevo, BiH), organizator Balkan Photo Festivala; Organ Vida (Zagreb, Hr), organizator Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida; Fondacija Montemadrid (Madrid, Španija), organizator Festivalito de Villaverde; i Passagi Cultura (Fano, Italija), organizator festivala Passagi Cultura. Sudjelovanje u projektu podrazumijeva umjetničku rezidenciju u četiri zemlje te rad s grupom umjetnika na nekom od osjetljivih pitanja i života izbjeglica. Rezultat zajedničkog rada je izložba koja će biti prikazana na sva četiri festivala.

 

Međunarodni festival fotografije ORGAN VIDA u potrazi je za 8 fotografa/kinja koji su zainteresirani sudjelovati u projektu. Svaki od odabranih kandidata bit će nagrađen novčanom potporom u iznosu od 6000 HRK, plaćenim putnim troškovima za sve lokacije umjetničke rezidencije te međunarodnom promocijom. Sve troškove produkcije izložbe i finalnih dijela snosi Festival Organ Vida.

Svaka će skupina istražiti temu po svom izboru (npr. izbjeglice u pokretu, percepcija mještana, stanje žene, identitet i gubitak, strahovi i nade itd.), ali povezanu s glavnom temom (izbjeglice), i to na području 4 rezidencije. Njihovi završni radovi prezentirat će se na 4 festivala.

Prva umjetnička rezidencija bit će u Sarajevu dva dana u periodu od 4. do 8. prosinca 2017. (datumi će biti definirani), a sudjelovat će svih 32 umjetnika (8 hrvatskih fotografa + 8 fotografa iz BIH, 4 talijanska pjesnika i 4 ilustratora iz Španjolske)

 

4 rezidencije s kustoskim mentorstvima održat će se:

siječanj 2018.: Sarajevo;

veljača 2018.: Španjolska, Italija, Zagreb.

 

Radovi umjetnika izlažu se na festivalima:

– travanj 2018.: Madrid;

– lipanj 2018.: Fano;

– rujan 2018.: Zagreb;

– siječanj 2019.: Sarajevo.

 

Selekciju fotografa vršit će umjetnički savjet Festivala Organ Vida: Marina Paulenka, Sandra Vitaljić, Lea Vene i Miha Colner.

Uvjet za prijavu za sudjelovanje na projektu “REFEST Slike i riječi o putevima izbjeglica”: morate biti punoljetni i biti državljani Republike Hrvatske.

 

Za prijavu molimo pošaljite sljedeće materijale:

— motivacijsko pismo u kojem bi umjetnik trebao objasniti motivaciju za istraživanje problema vezanih uz izbjeglice, motivaciju za rad u sinergiji s umjetnicima iz različitih područja, sposobnost povezivanja i tumačenja političkih i društvenih konteksta s umjetničkim konceptima (do 1500 riječi);

— osobne podatke, adresu, kontakt podatke i presliku osobne iskaznice;

— biografiju sa značajnim referencama te link do web prezentacije;

— portfolio svojih radova (ili do max dva projekta od 15 fotografija 1500 px dulja stranica i opis rada do 500 riječi);

— prijavu šaljite na e-mail refest@organvida.com i to na sljedeći način: e-mail naslovite kao “REFEST: prijava za sudjelovanje”; sve navedene materijale stavite u jedan Google Drive/ Dropbox/ Mega / WeTransfer link i pošaljite kao direktni link u tijelu e-maila.

 

Rok za prijavu je 15.10.2017.

 

Svi odabrani sudionici projekta bit će obaviješteni do 30. listopada 2017. putem e-maila i na stranicama Organ Vida Festivala.

 

Sretno!

Organ Vida Team