< Vijesti

Svjetski dan fotografije 19.8.“Bog je stvorio čovjeka prema svom liku i nijedan stroj koji je napravio čovjek ne može trajno zadržati sliku Boga. Zar je moguće da bi Bog napustio svoje vječne principe i dopustio jednom Francuzu u Parizu da svijetu da Vražji izum?”

Ovo je ulomak teksta iz lista “Leipziger Stadtanzeiger”, objavljen nakon 2. siječnja 1839. kada je u svim glasilima objavljeno da je Louis-Jacques-Mandé Daguerre izumio fotografiju. Daguerre, francuski umjetnik i kemičar, predstavio je svoj izum u fotografiji – dagerotipiju koju je nekoliko mjeseci kasnije, na dašnji dan, prihvatila francuska vlada i proglasila projektom “Libérez au monde” (fr. Slobodan za svijet).

Drugi fotografski proces, kalotipiju, također je 1839. izumio William Fox Talbot. Zajedno, izum dagerotipije i kalotipije označavaju 1839. kao godinu u kojoj je izumljena fotografija, 19. kolovoz, dan kad je dagerotipija predstavljena javnosti smatra se Svjetskim danom fotografije.

Do 1850, u roku od 11 godina, otvoreno je od sedamdeset dagerotipskih studija samo u Gradu New Yorku. To je označilo početak modernog doba fotografije.

Želite li se aktivnije priključiti proslavi fotografije, posjetite web stranicu worldphotoday.org ili Facebook worldphotoday stranicu.