< Vijesti

Wolfgang Tillmans: 2017. u Tate Modernu1

Tukan 2010 © Wolfgang Tillmans. Na izložbi Wolfgang Tillmans: 2017 u Tate Modernu.

 

Autorova velika izložba održat će se u četrnaest soba i uključivat će instalacije i događaje uživo u Tateovu južnom „tanku“, a posvjedočit će o autorovu jedinstvenom pogledu na svijet.

„On nije prorok, ali vidi u kojem bi se smjeru stvari mogle razvijati jer ima oko za svijet“, tvrdi Chris Decron, ravnatelj Volksbuhne kazališta u Berlinu i kustos izložbe Wolfgang Tillmans: 2017. u Tate Modernu. Velika 14-sobna izložba potvrđuje Decronove riječi instalacijama kao što je npr. ironično naslovljena truth study centre, kolekcija isječaka iz novina i magazina, objekata, crteža i slika koje reflektiraju medijsku reprezentaciju činjenica i našu sklonost vjerovanju u ono što želimo unatoč njima; na izložbi su također izloženi Tillmanovi posteri „za ostanak“ s nedavnog britanskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji.

Fotografija automobilskih farova snimljena u krupnom planu 2012. popraćena je mišlju (u izložbenoj broušuri) da su farovi danas pod većim kutom, što im „daje predatorski izgled koji može reflektirati kompetitivnu klimu“. Druge fotografije prikazuju jabuke, poznate osobe, statičke smetnje, a posebno dizajnirana soba, Playback soba, posvećena je reprodukciji glazbe na opremi vrhunske tehnologije. Tema varira, ali pridonosi jedinstvenoj, gotovo pa proročkoj viziji.

 

2

Fotografija instalacije u sobi 4, koja uključuje nanoviji itinerar projekta truth study centre. Na izložbi Wolfgang Tillmans: 2017 u Tate Modernu.

 

U ožujku Tillmans će na deset dana preuzeti južni tank Tate Moderna sa serijama glazbenih događaja uživo, uključujući poslijepodne posvećeno pjesmi It’s A Sin Pet Shop Boysa. Izložba uključuje seriju sesija Playback Room Session, u kojima umjetnici kao npr. Jeremy Deller i Adam Buxton dijele i diskutiraju o glazbi koja ih je nadahnula.

Izložba Wolfgang Tillmans: 2017 traje od 15. veljače do 11. lipnja 2017.

 

 

3

Shit buildings going up left, right and centre 2014 © Wolfgang TillmansNa izložbi Wolfgang Tillmans: 2017 u Tate Modernu.

 

4

astro crusto, a 2012 © Wolfgang Tillmans. Na izložbi Wolfgang Tillmans: 2017 u Tate Modernu.

 

 

Naslovna fotografija: Iguazu 2010 © Wolfgang Tillmans. Na izložbi Wolfgang Tillmans: 2017 u Tate Modernu.

Izvor: Diane Smyth za British Journal of Photography.