< Vijesti

Žiri odabrao umjetnike koji će se predstaviti na devetom izdanju Festivala OV u rujnu u ZagrebuODABRANI FINALISTI

Zagreb, 13/06/2017

Nakon natječaja na temu ‘Novi građani’, koji je trajao nešto više od dva mjeseca, međunarodni žiri u sastavu Pieter Hugo, Dana Lixenberg, Christina de Middel, Katrin Koenning, Sean O’Hagan i Leila Topić odabrao je deset finalista 9. međunarodnog festivala fotografije Organ Vida na koji se prijavilo više od 300 domaćih i inozemnih fotografskih projekata iz 30 zemalja svijeta.

Među 300 prijavljenih fotografskih projekata koji su nam pristigli iz zemalja sa svih 7 kontinenata odabrano je 10 finalista koji će se predstaviti na glavnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti.

Finalisti 9. izdanja Organa Vida su: Miia Autio (Finska), John Feely (Australija), Daniel Castro Garcia (UK), Nick Hannes (Belgija), Ingvar Kenne (Australija), Annalisa Natali Murri (Italija), Drew Nikonowicz (SAD), Sarah Pabst (Argentina), Alexandra Polina (Njemačka) i Hannes Wiedemann (Njemačka).

Uz 10 finalista, festival Organ Vida će putem projekcija na krovu MSU-a na dan otvorenja, ali i tijekom trajanja izložbe, predstaviti 10 dodatnih, posebno pohvaljenih, autorskih projekata.
Pohvaljeni autori su: Alana Holmberg (Australija), Tanya Houghton (UK), Maria Kapajeva (UK), Amélie Landry (Belgija), Camille Lévêque (Francuska), Raffaele Petralla (Italija), Pablo Ernesto Piovano (Argentina), Christopher Sims (SAD), Bronia Stewart (UK) i 
Pavel Volkov (Rusija).

“Suvremena umjetnost stremi povratku u društvo i svakodnevicu želeći postati jedan od aktivnih dionika pozitivnih društvenih promjena. Tako umjetnici i umjetnički kolektivi biraju i problematiziraju goruće probleme i urgentne situacije koje muče kako pojedinca, tako i društvo u cjelini. Održivi razvoj, klimatske promjene, rasap tradicionalnih vrijednosti, odnosi prema Drugom i drugačijem… Sve navedene teme dio su pojma aktivnog građana/građanke, dionika otvorenog društva što posljedično znači da nam je za razumijevanje suvremene umjetničke proizvodnje nužno prihvaćanje pojma aktivnog građanina – znatiželjnog i željnog promjena na bolje. Kako želja za remećenjem trenutnog uznemirujućeg svjetskog poretka izgleda kroz objektiv kamere, vidjet ćemo upravo zahvaljujući ovogodišnjoj temi Organa vida koji predstavlja pluralizam pogleda na definiciju „novog“ i aktivnog građana.”, otkrila nam je kustosica izložbe i jedna od članica žirija koji je odabrao finaliste, Leila Topić.

Veliko otvorenje izložbe finalista bit će u srijedu 6. rujna 2017. u Muzeju suvremene umjetnosti, i to od 19 do 21 sati. Samom otvorenju prethodit će artist talk čuvenog fotografa Pietera Hugoa čije ćese radove također imati priliku vidjeti izložene u MSU-u. Nakon 21 sat na krovu MSU-a prikazat će se i posebno pohvaljeni radovi pristigli na natječaj te će se održati zabava otvorenja.

Čestitamo odabranim umjetnicima!

OV Team